Pijane vozače za kaznu šalju da rade u mrtvačnici

Moldavske vlasti muku muče s pijanim vozačima. Sada, prema novom programu suzbijanja opšteg alkoholizma i vožnje u pijanom stanju, vozači koje policija uhvati pijane za volanom mogu ući u poseban program kako ne bi ostali bez vozačke dozvole.
Program traje tri meseca, a sastoji se od 12 sastanaka u kojima saobraćajni prestupnici pomažu u bolničkim ustanovama u lečenju pacijenata povređenih u saobraćajnim nesrećama, a rade i u mrtvačnicama.
 
Prvi od tih programa započeo je nedavno u mrtvačnici u glavnom gradu Kišinjevu, gde je učestvovalo šest muškaraca osuđenih za vožnju pod uticajem alkohola. Pomagali su mrtvozorniku u ispiranju leševa pre obdukcija i stavljali ih u "fioke za leševe". Učestvovali su i u obdukcijama kao pomoć mrtvozorniku i to u uklanjanju unutrašnjih organa i odvajanju izmeta i mokraće.
 
"Ovo iskustvo je bila dobra opomena da više nikad ne sednem pijan za volan. Mislim da će mi smrad raspadajućeg ljudskog mesa zauvek ostati u nosu", rekao je jedan od polaznika programa.
 
"Ovakvo iskustvo ima veliki psihološki efekat na osobu i ne mogu mu se svi odupreti. Sama mrtvačnica je kao mesto vrlo odbojna, a gde je tek sve ostalo što polaznike tamo čeka", rekla je za lokalni list Publika Valeriu Savciuc, šefica Centra za forenzičku medicinu.
 
Moldavija je zemlja čiji stanovnici piju mnogo alkohola. Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2016, u Moldaviji osobe starije od 15 godina u proseku popiju 15,2 litara čistog alkohola svake godine, što je oko 167 flaša vina. Svaka četvrta smrt u toj zemlji povezana je s alkoholom, dok je svetski prosek jedna od dvadeset.
 
Muškarci u proseku žive 68, a žene 75 godina. Evropski prosek je 79, odnosno 84 godine.
  • Maxa

    05.11.2019 10:28
    Generacija '97
    Profesor Doroslovacki je u moje vreme bio dobar predavac kod koga se mogla nauciti algebra koja mi je bila zanimljiv predmet koji sam polozio sa 10. Ja licno sa profesorm nisam imao nikakvih problema. Medjutim, tesko da bih ga mogao nazvati dobrim covekom jer cesto je znao da bude arogantan i bahat i vise puta sam bio svedok neprimerenog izivljavanja nad drugim studentima. Ponasao se neprimereno profesoru fakulteta.
    U tom smislu, bio je kontrast u odnosu na vecinu ostalih profesora koji su mi predavili, pa mi je ostao u neprijatnom secanju.
  • @Poliester

    04.11.2019 07:21
    Koja je to zemlja što se zove "Nazapadu". Ne znam ni jednu takvu. Znam za neke druge zemlje. Recimo, u Nemačkoj bi mu zaista zamerili, u Britaniji bi ga potapšali po ramenu, u Poljskoj bi svi učesnici u razgovoru bili previše pijani da shvate šta on priča. Generalizacija je majka svih zala.
  • Зрзомир

    01.11.2019 09:52
    А шта ако је особа која вози пијана истовремено и некрофил?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti