Svi detalji vraćanja otete dece: Plakanje na aerodromu nije bilo prvo

Dragan Todorović, amasador Srbije u Iranu, ispričao je za TV Prvu kako su izgledali trenuci putovanja otete dece Slavice Burmazović u Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2019.

08:40

Svi detalji vraćanja otete dece: Plakanje na aerodromu nije bilo prvo
Screenshot/TV Prva

"Ja sam najsrećnija mama na svetu". Ovim rečima Slavica Burmazović rasplakala je Srbiju posle dirljivog susreta sa svoje troje dece. Njen muž oteo ih je 2015. i odveo u Tursku, a potom u Iran.

Drama koja je trajala četiri godine okončana je juče na beogradskom aerodromu, a za potresni zagrljaj majke i dece najzaslužnija je jaka diplomatska inicijativa naše države.

Kroz kakav su pakao prošli mališani prinuđeni da budu taoci svog oca, da li su se radovali povratku u Srbiju, kako je protekao let iz Teherana i šta je bilo najteže tokom diplomatske borbe da se Slavici Burmazović vrate deca? Na ta pitanja odgovarao je Dragan Todorović, naš amasador u Iranu, u čijoj su pratnji mališani vraćeni kući u Beograd.

On je za Jutarnji program TV Prve ispričao da plakanje na aerodromu "Nikola Tesla" nije bilo prvo, jer su deca plakala i kada su se opraštala od oca.

On je napomenuo da je urađen veliki i važan deo posla jer su deca u Iranu bila bez važećih dokumenata.

Njihov otac faktički se krio u Teheranu jer nije imao dokumenta, a u međuvremenu i su i deci istekla dokumenta. Morali smo taj problem da rešimo, poštujući iransko zakonodavstvo i na kraju smo uspeli. Deca su dobila saglasnost iranskih organa da mogu da otputuju, kazao je ambasador.

Na pitanje da li mu je bilo teško, Todorović odgovara da je radio svoj posao, ali ipak ističe da teško jeste bilo jer su u pitanju deca, koja su se isto tako emotivno, kao i u Beogradu, oprostila od oca.

"To su deca koja su promenila sredinu kad su odvedena u Tursku, potom u Iran i sad opet menjaju sredinu", kazao je ambasador. Srećni su što su došli da vide majku i trebaće im vtremena da se i ovde prilagode, dodao je on.

Opisao je i put ka Srbiji: "Proveli smo noć na aerodromu u Dohi, nekih šest sati, a s nama je bila i žena koja radi u ambasadi Srbije u Teheranu mnogo duže nego ja. Predložio sam da i ona ide zbog potrebe ženske dece i ona je puno pomogla. Deca su u avionu igrala igrice, gledala film i malo spavala. Dalje ste videli šta je bilo."

Na pitanje šta će sada biti s ocem otete dece, Todorović podseća da to zavisi od zakonske procedure, jer je sud u Turskoj doneo odluku da se deca vrate majci, što on nij eučinio nego ih je na nezakonit način odveo u Iran.

"Sada bi sud trebalo da bude obavešten da su deca vraćena, a on će, na žalost po njega, trpeti zakonske posledice", rekao je ambasador Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: