Tajna kolekcija antičkih skulptura konačno otvorena za javnost

Kolekcija antičkih skulptura u vlasništvu drevne porodice Torloni, koja do sada nije bila izlagana, biće konačno predstavljena javnosti u martu 2020. godine, objavio je "Njujork tajms".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2019.

15:29

Tajna kolekcija antičkih skulptura konačno otvorena za javnost
Foto: depositphotos/ lucianmilasan

Uz podsećanje da je Rim poznat po privatnim muzejima koji nose imena slavnih porodica, njujorški dnevnik piše da porodica Torloni nije nikome do sada dozvoljavala da vidi kolekciju u kojoj su kamene skulpture od petog veka pre naše ere do četvrtog veka, već su i stručnjaci mogli da se upoznaju sa njom samo putem kataloga odštampanog krajem 19. veka.

Porodica Torloni, smatraju stručnjaci, poseduje najvredniju kolekciju kamenih grčkih i rimskih skulptura na svetu. Izložba, na kojoj će biti izloženo 96 skulptura koje su restaurirane i deo su kolekcije koja obuhvata 620 eksponata, biće nekoliko meseci postavljena u Rimu, a zatim kreće ne veliku turneju po svetu.

Kolekcija sadrži 180 bista skoro svih poznatih Grka i Rimljana i najveća je kolekcija takvih portreta na svetu, kao i monumetalne skulpture bogova i mitskih heroja.

Autor jedinog postojećeg kataloga Pjetro Erkole Viskonti je napisao da je kolekcija beskrajno dragocena i da je stvarana daleko od očiju javnosti, tokom više vekova, tako da se o mnogim skulpturama ni ne zna u krugovima stručnjaka. Mnogi su priznali da su samo znali za neke skulpture, ali ih nikada nisu videli.

Tako je nastala legenda o kolekciji porodice Torloni, koja će konačno biti dostupna i publici i stručnjacima.

Pregovori da se barem deo kolekcije izloži i učini dostupan publici trajali su godinama i sada će to biti moguće u palati Kafareli, koja je deo Muzeja antičkog rimskog Kapitola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: