Društvo

"Strateški unapređivati seksuano i reprodukivno zdravlje"

"Strateški unapređivati seksuano i reprodukivno zdravlje"
Foto: N.N. | "Strateški unapređivati seksuano i reprodukivno zdravlje"

BANJALUKA - Vizija strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj /2019-2029/ jeste da stanovnici imaju mogućnost potpunog ostvarivanja ove vrste zdravlja i blagostanja, te da se njihova seksualna i reproduktivna prava poštuju, štite i ostvaruju, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić obrazlažući u parlamentu prijedlog ove strategije.

U dokumentu se navodi da je strategija izrađena s namjerom da se sveobuhvatno unaprijedi stanje u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kao i da su njeni ciljevi promocija ove vrste zdravlja i prevencija faktora rizika koji mogu negativno uticati na seksualno i reproduktivno zdravlje.

"Uloga sistema zdravstvene zaštite u vezi s tim jeste da obezbijedi dostupnu i kvalitetnu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja zasnovanu na dokazima, bilo da je riječ o planiranju porodice, obezbjeđenju dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za trudnice i porodilje, prevenciji seksualno prenosivih bolesti i slično", navodi se u tekstu ove strategije.

U dokumentu se ističe da je planiranje porodice dostupno svima i da je važno da sve žene u generativnom periodu koje žele potomstvo imaju zdravu trudnoću, normalan porođaj i očuvano zdravlje nakon porođaja.

Poslanik PDP-a Milan Švraka je tokom poslaničke rasprave o prijedlogu strategije naglasio da je Srpskoj potrebna posebna institucija koja će se ozbiljno, a ne kampanjski baviti planiranjem porodice, te da treba raditi na rješavanju problema depopulacije.

Poslanik SNSD-a Ranka Perić Romić rekla je da treba razmisliti o mogućnosti da se za žene u Srpskoj uvede obavezan pregled kada je riječ o ranom otkrivanju i prevenciji oboljenja poput karcinoma dojke i grlića materice.

Ona je ocijenila poražavajućim to što je u Srpskoj u 2017. godini, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, registrovano 1.846 prekida trudnoće.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković zaključio je današnje zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra poslaničkom raspravom o prijedlogu ove strategije.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj /2019-2023/, kao i Nacrt strategije razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godina.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije