Predsednik: Srbija je suverena zemlja; Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji

Tanjug

29. 10. 2019. u 15:52

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom i komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom

Председник: Србија је суверена земља; Бићемо на европском путу, иако није јасно шта ће да се збива са ЕУ, нити нама, нити овима у Унији

Aleksandar Vučić i Žan Klod Junker, foto AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom i komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom.

Očekuje se da tokom razgovora predsednik Srbije i najviši zvaničnici Evropske komisije razmotre situaciju na Zapadnom Balkanu, politiku proširenja EU kao i napredak Srbije na putu ka članstvu u EU.

Sastanak se održava u sedištu Evropske komisije, a predviđenjo je da se nakon razgovora sa Junkerom i Hanom Vučić obrati medijima u Briselu.

Vučić će večeras učetvovati i na radnoj večeri koju je za lidere sa Zapadnog Balkan organizovala šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

”Tokom poslednjeg iz serije neformalnih sastanaka sa liderima iz regiona, Visoka predstavnica Mogerini će sa liderima sa zapadnog Balkana razmeniti stavove o dešavanjima u regionu, razmotriti zajedničke izazove i sagledati šta je to što je zajednički urađeno tokom njenog mandata”, navode u Evropskoj komisiji.

Večera sa šeficom EU diplomatije i liderima iz regiona trebalo bi da počen oko 19:30, najavljeno je u Briselu.

VUČIĆ: AKO NAS ''SE SETE ZA DAN BEZBEDNOSTI...''

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, posle razgovora u sedištu EU da su ga predsednik evropske komisije Žan Klod Junkerom i evropski komesarom za proširenje Johanes Han prijateljski uveravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu, što je, kaže, prvatio, ali i uzvratio da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima.

Vučić kaže da je pitanje „šta je to što mi treba da činimo, da bi imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo“ pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

Preneo je da su ga evropski zvaničnici pitali zašto je "veća vidljivost" odnosa Srbije sa Rusijom, posebno u vojnoj sferi, na šta je kaže, u prijateljskom tonu, jer je posebno zahvalan Junkeru, ali i Hanu što su uvek pokazivali veliko poštovanje prema Srbiji, ukazao kako to izgleda iz našeg ugla.

„Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju šta ''šta će vam ovo i ono..''.i to traje tri godine .Jedini je Emanuel Makron promenio stav i kazao , hoćete „Mistral“ evo vam“, dodao je on.

„Sada ne moram da objašnjavam nikome jer imamo suverenu zemlju. Zar naše pare nisu dobre?“, zapitao je on.

Ponovio je:Srbija je suverena zemlja i da će se tako ponašati.

„Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji“, naglasio je on.

U izjavi novinarima u Briselu kazao je da je bolje, od drugih u regionu, predviđao šta će se dešavati oko procesa evropske integracije i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu.

„Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će ''da nas se sete za dan bezbednosti'', to je drugo pitanje““, kazao je on.

Istakao je da EU ne može da očekuje od nas više od racuonalnog pristupa evropskim integracijama, i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije.

VUČIĆ DIPLOMATAMA:HVALA NA BORBI ZA INTERESE SRBIJE U BRISEL

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas, tokom boravka u Briselu, sa diplomatskim predstavnicima Srbije u glavnom gradu Belgije i zahvalio im što se bore za interese naše zemlje.

"Hvala svim ljudima koji se hrabro i vredno bore za interese Srbije u Briselu", napisao je predsednik ispod fotografije na zvaničnom instagram nalogu "Budućnostsrbije", na kojoj je zabeležio susret sa diplomatama.

VUČIĆ SE ZAHVALIO JUNKERU ŠTO JE CENIO SRBIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas odlazećem predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru što je cenio Srbiju i to pokazivao na svakom mestu.

"Hvala za mnoge stvari koje ste učinili za nas u Vašem mandatu. Hvala što ste cenili Srbiju i to pokazivali na svakom mestu", napisao je Vučić na svom Instagram profilu "Budućnostsrbijeav".

Ispod fotografija sa Junkerom, sa kojim se sastao danas u Briselu, srpski predsednik je napisao da je ponosasn na prijateljstvo sa njim, a na jednoj od fotografija vidi se kako mu poklanja burence sa vinjakom.

"Srpski vinjak je našao svoje tržište i u Briselu, i u Moskvi. Ponosan na prijateljstvo sa predsednikom #EK Žan Klod Junkerom", napisao je Vučić.

VUČIĆ: MAKRONOVA IDEJA NIJE STRAŠNA ZA SRBIJU, CILj ČLANSTVO U EU

Krajnji cilj Srbije u evropskim integracijama je članstvo u EU, izjavio je danas predsednik Srbije Aleleksandar Vučić na pitanje novinara kako komentariše ideju Emanuela Markona koji govori o strateškom partstvu zemalja regiona sa EU, umesto članstva i drugačijoj metodologiji na evropskom putu.

"To što pričate su manje više nagađanja ili kako će da dođe do izmene teksta postojećih dokumenta EU", rekao je Vučić.

Za Srbiju ništa od toga nije strašno bolno, rekao je. "Samo da znamo sta nam je činiti".

Tu sada postoje različite priče, ali ako otvorite ili privremeno zatvorite pet ili deset pogljavlja možda bi mogli da učestuvjemo u podeli strukturnih fodnova u tim oblastima, napomenuo je Vučić.

"Onda ne bi čekali pet ili sedam godina da dobijemo novac za energetiku i ekonomski i regionalni razvoj. Teško je da izmerite sada, imao dobrih stvari i na jednoj i drugoj strani. Ali, naš krajnji cilj je članstvo u EU", naglasio je Vučić.

Kaze da lično veoma poštuje Makrona i da je sa njim razgovarao tokom posete sedam ili osam sati i da veruje da predsednik Francuske želi Srbiji najbolje, i da voli Srbiju.

"Siguran sam da će se potruditi da pronađemo za našu zemlju ono što je najbolje".

Vučić dodaje da postoje nagađanja oko toga da li će posle lokalnih izbora u martu u Francuskoj, doći do promene određenih dokumenta Eu i kakve će ''definicije'' po pitanju daljeg proširenja biti usvojene - ne može niko trenutno da kaže.

"Komisia će morati da bude ustanovljena i da donese odluke da li će se više pitati komisija ili države članice. Ranije je komisija više odlučivala. Čini mi se da da se sada ide više na suverenistički pristup da države člance donose značajnije odluke", rekao je Vučić.


Aleksandar Vučić i Johanes Han, foto AP

VUČIĆ: IDEM U IRAN, ZAHVAĆU SE I NA POMOĆI OKO POVRATKA DECE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će za mesec dana posetiti Iran i da će se tada, kaže, zahvaliti iranskim prijateljima na angažovanju da se u Srbiju, majci Slavici Burmazović vrate njena deca.

Vučić je kazao da će posetu iskoristiti i da sa iranskim zvaničnicima razmotriti kakve su mogućnosti za dalje unapređenje saradnje dve zemlje.

"Tako se ponaša nezavisna i suverena zemlja i za to neću ni od koga da tražim dozvolu, niti bilo koga šta da pitam, već da vidim koliko novih dobrih ugovora za Srbiju možemo da napravimo", rekao je Vučić novinarima u Briselu nakon sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom i komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom.

Ranije danas deca Slavice Burmazović, koju je njen bivši suprug, Turčin, pre četiri godine, na prevaru, odveo, prvo u Tursku, a zatim u Iran, stigla su u Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (57)

peke-tzar

29.10.2019. 19:31

@Kale23 - Niti EU zeli nas, niti mi kao narod ne zelimo u EU. Niti se zna sta se desava u EU, ne znaju sta ce sa Velikom Britanijom. Oni u haosu i samo im jos mi falimo.

Milan

29.10.2019. 19:18

Srbija je suverena zemlja,ako ovako nastavimo da se razvijamo bicemo mi iznad evropske unije za veoma kratko vreme!

Maja

29.10.2019. 19:28

Napredak u našim evropskim integracijama je vidljiv u poslednje vreme. Svi smo svedoci velikog poštovanja Srbije u evropskim krugovima i verujem da će ovi napori uskoro uroditi plodom i da ćemo se uskoro priključiti evropskoj porodici.

deda

30.10.2019. 09:45

@KAlina - Mislis lazna obecanja. Njihov cilj je priznavanje Kosova a tek onda apetiti mnogih postaju jos veci smo sto to mnogi nekapiraju.

Чиста логика

29.10.2019. 20:12

Наравно, и ја остајем на путу, за који нико не зна куда води... и то суверено!!!

dzo

29.10.2019. 20:28

Svi smo svedoci velikog poštovanja Srbije u evropskim krugovima i verujem da će ovi napori uskoro uroditi plodom

deda

30.10.2019. 09:38

@Mašnica - Najvazniju nije ispunila priznavanje Kosova a da ga prizna onda bi nas u crnu uvili.

Egon

29.10.2019. 21:36

Srbija posto je suverena zemlja bira svoju spoljnu politiku i svoj put kojim ce ici.

DW

29.10.2019. 22:02

Biti na evropskom putu iako nas ne žele je suludo. Ali to je cena koja se plaća kad ne postoji alternativa.

Tanjica

29.10.2019. 22:06

Predsednik Vucic se svim silama bori za napredak Srbije i nastavak dijaloga sa Pristinom.

deda

30.10.2019. 09:34

@Tanjica - Bez Rusije nema nista od toga, mlacenje prazne slame.Siptari vrsljaju po srpskoj teritorijiu a EU gledaja ravnodusno i u potaju se smeskaju.

feki

30.10.2019. 07:13

Mi smo i bićemo deo Evrope hteli neki to na zapadu ili ne , na ovaj ili onaj naćin.,

Lek Galenika

30.10.2019. 07:44

Lepo receno od strane naseg presednika Vucica.„Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji“,

Gaga

30.10.2019. 07:46

Vucic je dobrom spoljnom politikom vratio Srbiji suverenitet i na pravom smo putu ka EU. Kako se stvari budu odvijale u EU tako ce i nama biti.

Mila

30.10.2019. 08:01

Srbija zaslužuje da bude deo evropske porodice toliko smo radili na sebi i posvetili se reformama

Sanja

30.10.2019. 08:03

Srbija radi na bolje odnose, čuvamo stabilnost, i sprovodimo reforme, ka fokusirana na evropski put.

caca

30.10.2019. 09:30

Srbija je dostojanstvena zemlja,a Predsednik Vucic se svim silama bori i zalaze za napredak Srbije i nastavak dijaloga sa Pristinom!!!

Vatro Marx

30.10.2019. 11:49

Srbija bez obzira sto svim naporima zeli da se pridruzi EU Brisel ignorise i dalje. EUmomentalno ima svoje problema , sa Engleskom kao i drugim zamljsma primerTureske i emigracije iz Afrike , pojedine zemljeclanice EU ne zele vise izbeglice iz Afrike.Takodje radnike iz istocne Europe koje suclanice, ne zele jer nude se sa manjomzaradom u ovim drzavama, i dolazi do konfikta i pocinje rasizam nazalost.