Najnovije vesti
Vesti Politika
Vučić sa Junkerom i Hanom u Briselu: Srbija ostaje na evropskom putu, ali uz dobre odnose sa svima drugima

Vučić sa Junkerom i Hanom u Briselu: Srbija ostaje na evropskom putu, ali uz dobre odnose sa svima drugima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Briselu sa predsednikom Evropske komisije ŽŽanom Klodom Junkerom i komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Novi Sad022 Aleksandar Vucic sastanak predsednika Srbije Albanije i Severne Makedonije foto Nenad Mihajlovic Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Novi Sad022 Aleksandar Vucic sastanak predsednika Srbije Albanije i Severne Makedonije foto Nenad Mihajlovic

Vučić se zahvalio Junkeru što je "cenio Srbiju i to pokazivao na svakom mestu".

- Hvala za mnoge stvari koje ste učinili za nas u Vašem mandatu. Hvala što ste cenili Srbiju i to pokazivali na svakom mestu - napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Ispod fotografija sa Junkerom, sa kojim se sastao danas u Briselu, srpski predsednik je napisao da je ponosan na prijateljstvo sa njim, a na jednoj od fotografija vidi se kako mu poklanja burence sa vinjakom.

"Srpski vinjak je našao svoje tržište i u Briselu, i u Moskvi. Ponosan na prijateljstvo sa predsednikom #EK Žan Klod Junkerom", napisao je Vučić.

Pročitajte još

Vučić je istakao večeras, posle razgovora u sedištu EU da su ga Junker i Han prijateljski uveravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu, što je, kaže, prihvatio, ali i uzvratio da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima .

Vučić kaže da je pitanje „šta je to što mi treba da činimo da bi imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo“ pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

Preneo je da su ga evropski zvaničnici pitali zašto je "veća vidljivost" odnosa Srbije sa Rusijom, posebno u vojnoj sferi, na šta je kaže, u prijateljskom tonu, jer je posebno zahvalan Junkeru, ali i Hanu što su uvek pokazivali veliko poštovanje prema Srbiji, ukazao kako to izgleda iz našeg ugla.

Vučić danas sa Hanom u Briselu
Foto: Marina Maksimović / Tanjug
Vučić danas sa Hanom u Briselu

- „Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju šta "šta će vam ovo i ono"... i to traje tri godine . Jedini je Emanuel Makron promenio stav i kazao: "Hoćete „"mistral"?“ Evo vam“". „Sada ne moram da objašnjavam nikome jer imamo suverenu zemlju. Zar naše pare nisu dobre? - dodao je on.

Vučić je ponovio da će Srbija biti na evropskom putu, "iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji".

U izjavi novinarima u Briselu kazao je da je bolje od drugih u regionu predviđao šta će se dešavati oko procesa evropske integracije i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu.

Pročitajte još

„- Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će "da nas se sete za dan bezbednosti", to je drugo pitanje“ - kazao je on.

Istakao je da "EU ne može da očekuje od nas više od racionalnog pristupa evropskim integracijama, i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije".