Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 29. 10. 2019.

| Kultura

"Nišvil", "Egzit" i drugi festivali traže od države olakšice i subvencije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nišvil festival
Tražiće subvencije i poreske olakšice; Foto: Vanja Keser

Stabilniji budžet i subvencije od države, kao i poreske olakšice za dolazak stranih bendova - zahtevi su organizatora najvećih srpskih muzičkih festivala i događaja, među kojima je i niški džez festival Nišvil.

Novi predsednik Grupacije organizatora događaja, koja postoji pri Udruženju za turizam Privredne komore Srbije, jeste direktor Nišvila Ivan Blagojević. Prva sednica pod njegovim predsednikovanjem je održana u Nišu, što je njegov mali čin decentralizacije, a okupili su se organizatori manifestacija da zajedno zatraže od države olakšice za organizaciju festivala. Ivan Blagojević Ivan Blagojević će tražiti i poreske olakšice za dovođenje stranaca; foto: JV

Blagojević napominje da je cilj ovog udruženja da srpski festivali i sajmovi opstanu kao manifestacije koje privlače veliki broj turista.

Mi generišemo značajna sredstva za budžet Srbije, s obzirom da ovaj segment kreativne industrije dovlači puno turista i na neki način bi hteli da imamo neki stabilniji sistem pomoći države, da se ne bismo oslanjali na brojne konkurse iz godine u godinu i strepeli da li će to stići na vreme. Jedan od glavnih razloga je naravno da krenemo stopama kolega koji su napravili ozbiljan bum, to je grupacija za kinematografiju pri Privrednoj komori i koja je obezbedila milijardu i tridesetak miliona budžeta za jedan ozbiljan uspon tog segmenta. Naravno da su naše zamisli skromnije - pojašnjava Blagojević.

Organizatori najpoznatijih srpskih muzičkih festivala, ali i onih manjih događaja koji se organizuju tokom cele godine, tražiće da budu prepoznati kao manifestacije od značaja, pre svega u oblasti kulturnog turizma. Blagojević kaže da bi to značilo stabilnije finansije i lakšu organizaciju festivala. sastanak Nišvil Sastanak održan u Nišu; foto: JV

Još jedan od njihovih zahteva su povoljniji poreski uslovi, odnosno olakšice za one koji dovode strane izvođače.

Mi imamo tu situaciju da strani bendovi, odnosno njihove agencije, ne mogu da plate porez u Srbiji pa onda naravno mi plaćamo porez i to je dosta visoka cifra, jedno 20 %, kod nekih i 25 %. Znamo da je u Bugarskoj to 10 %, a da Mađarska i Rumunija uopšte nemaju to oporezivanje, baš u cilju da se dovedu veliki bendovi i da se tako i država na neki način promoviše, a i prihoduje - ističe Blagojević.

Predsednik Upravnog odbora EXIT fondacije Ivan Petrović smatra da je kreativna industrija jedan od najvećih potencijala srpske privrede, te da su organizatori događaja i festivala njen važan segment. Međutim, zasad je najorganizovanija filmska industrija koja već ima finansijske olakšice i organizatori muzičkih događaja će se ubuduće na njih ugledati. Ivan Petrović Ivan Petrović kaže da je potrebna sistemska podrška države; foto: JV

Svakako ključna je ta sistemska podrška države na čemu aktivno radimo i kroz obezbeđivanje nekih podsticaja kroz tretiranje i malih i velikih i srednjih događaja na isti način, jer mislimo da su festivali i događaji jedan od najvećih privrednih i turističkih šansi Srbije. Do sada je predata inicijativa za podsticaje po ugledu na film, pre svega za velike događaje, to se trenutno nalazi kod ministra finansija na odobrenje pa se nadamo da će imati razumevanja za ovu branšu - kaže Petrović.

Podsetimo, direktor Blagojević je više puta apelovao da se promeni način finansiranja ovakvih manifestacija, a da je to neophodno ilustrovano je i time što Nišvil kao najbolji festivalski brend u Srbiji više neće imati volonterski program zato što nema para.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:23 // 29. 10. 2019.

    Mog hoće. I njima je sve malo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: