Makron se boji uticaja Nemačke na Balkanu 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Francuska je, prema medijskim izveštajima, pošto je nedavno odlučila da blokira početak pristupnih pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a potonjoj je spustila „rampu“ uz podršku Danske i Holandije, pokrenula dodatne korake prema regionu.

Kako su prenele banjalučke Nezavisne novine, Pariz je pokrenuo „nezvanične diplomatske konsultacije da se pojedinim zemljama Zapadnog Balkana umesto punopravnog članstva ponudi privilegovano specijalno partnerstvo“.

Zemljama Zapadnog Balkana bila bi ponuđena finansijska pomoć, posebni aranžmani za pristup tržištima Evropske unije i druge pogodnosti u zamenu za „tiho odustajanje“ od punopravnog članstva.

Ipak, kako se navodi, Francuska je navodno pod pritiskom partnera iz EU da na samitu Unije u martu iduće godine „odstupi od svog tvrdokornog stava“ i odobri Severnoj Makedoniji i Albaniji početak pregovora.

„Specijalno partnerstvo“ za Makrona bi bilo sasvim poželjno, kaže za Danas profesor Franc-Lotar Altman, stručnjak za Jugoistočnu Evropu.

S druge strane, on ističe da su institucije EU podržale početak pregovora sa Tiranom i Skopljem i da pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom uveliko teku.

„Makron pre svega misli na unutrašnju politiku i zna da je veliki deo Francuza veoma skeptičan prema svakom proširenju (EU). Uz to, on vidi relativno veći uticaj Nemačke u Jugoistočnoj Evropi, pri čemu se boji da bi on sa novim članicama iz regiona mogao dalje da raste čime bi, automatski, porasla i težina Nemačke u EU“, navodi Altman.

„Specijalno partnerstvo“ bilo bi za Makrona verovatno poželjno, dodaje on, „i mogu da zamislim da bi kao prelazno rešenje bilo zapravo prihvatljivo i za druge članice EU ako bi bilo otvoreno ili fleksibilno prema punopravnom članstvu. Ali ono bi onda moralo da bude povezano sa, na primer, učešćem zemalja Jugoistočne Evrope u strukturnim fondovima, odnosno sa snažnijom finansijskom podrškom. Dakle, više pomoći, ali nema punog učešća u političkom odlučivanju“. Altman kaže da je „mnogim političarima u EU teško zamislivo da, primera radi, gospodin Vučić ili gospodin Dodik učestvuju u političkom odlučivanju u Evropskom savetu, na primer u vezi s Rusijom!“

Ipak, sagovornik Danasa naglašava da navodno zalaganje Francuske za specijalno partnerstvo protivreči odlukama Evropske komisije i Evropskog parlamenta, jer su obe institucije EU podržale početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

„Uz to, pregovaračka poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom su već operacionalna. Ne mogu se stvari vraćati nazad i započinjati od nule“, zaključuje Franc-Lotar Altman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari