Muškarci sve više zainteresovani za estetsku medicinu 1Foto: Pixabay/Olichel

Radni vek nam je produžen, a tempo života sve užurbaniji. To ostavlja posledice na svima nama. A kako niko ne želi da izgleda umorno i ispijeno, muškarci u sve većem broju odlaze na dermatološke preglede i tretmane jer žele svež izgled bez znakova umora na licu.

Poslednjih godina raste broj muškaraca koji se podvrgava nehirurškim i hirurškim estetskim zahvatima, piše portal Stetoskop.info. Prema Američkom udruženju za estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju (ASAPS), jedan od deset kozmetičkih postupaka u Sjedinjenim Državama se obavlja kod muškaraca.

Muškarci podjednako sprovode hirurške i nehirurške zahvate i otvoreni su za razne opcije u cilju održavanja i unapređenja svog izgleda. Tokom 2016. godine, na muškarcima je urađeno blizu 185.000 hirurških (devet odsto od ukupnog broja) i više od milion nehirurških zahvata (devet odsto od ukupnog broja).

S obzirom na to da je interesovanje i učešće muškaraca u antiaging procedurama u porastu, da bi razumeo koji faktori utiču na to da se muškarci odlučuju ili ne odlučuju za estetske procedure, Hose Raul je sa saradnicima 2018. godine objavio studiju na populaciji na više od 200 muškaraca starih 21 i više godina.

Čak 90 odsto muškaraca je u svoju svakodnevnu rutinu uključilo osnovni režim nege kože, njih 54 odsto je imalo iskustva sa tretmanima neurotoksinom (botox), a oko 80 odsto ispitanih je izrazilo interesovanje ili za tretmane neurotoksinom ili dermalnim filerima.

Glavni motivišući faktor je potraga za mladalačkim izgledom, a obeshrabrujući razlozi, trošak i vreme za realizovanje procedura ili oporavak.

Najvažnije da zahvat kratko traje i da se ne primećuje

Što se tiče Srbije, ni ona ne zaostaje za ovim trendovima. Veoma često u ordinaciju dolaze muškarci sa željom da reše neki estetski problem, kao što su ožiljci od akni, bore, da preoblikuju telo, ili zbog prevencije i održavanja mladalačkog izgleda kože.

Često primetimo da se oni iznenade brojem i vrstom procedura koje postoje. Njihove želje su da reše problem, ali da to izgleda što suptilnije, da se ne vidi na prvi pogled i da intervencija kratko traje (jer se veoma brzo kreću da se “vrpolje” i ne drži ih mesto).

Sa porastom popularnosti estetske medicine, sve veći broj mladih muškaraca postaje svestan da je potrebno na vreme početi sa antiaging procedurama za najbolje efekte.

Moram priznati da se muškarci ređe odlučuju za tzv. preventivne tretmane kao što je mezoterapija (apliciranje hijelurona, aminokiselina, antioksidansa, vitamina), i PRP lica (platet rich plasma). Ovi tretmani vraćaju ujednačen ten, odlažu starenje i daju sjajni efekat površini kože.

Botoksom najčešće rešavaju bore na licu

Pošto su mišići lica mnogo jači kod muškaraca, nego kod žena, najjače bore če se javiti između obrva, na čelu i u predelu oko očiju, i upravo te bore će prvo primetiti. Zbog toga je jedna od najčešće primenjivanih procedura botox navedenih regija. To muškarcima najviše odgovara, jer tretman traje kratko, efekat je brzo vidljiv i ponovo se vidimo otprilike za šest meseci.

Muškarci sve više zainteresovani za estetsku medicinu 2
Foto: Pixabay/RyanMcGuire

Drugi najčešći problem su podočnjaci i umoran izgled lica, tako da dolaze na tretmane hijeluronskim filerima i nehirurškog uklanjanja podočnjaka, kako bi se dobio svež izgled.

Veoma neugodna pojava kod muškaraca može biti pojačano znojenje ispod pazuha, na dlanovima, tabanima, što ih ometa u svakodnevnim aktivnostima. Zahvaljujući botoksu i ovaj problem se uklanja ili značajno smanjuje obično na period od osam meseci. Ako se provodi na pravilan način, od strane stručnog lica, tretman nije bolan, a svi koji su se podvrgli tretmanu su pošteđeni prekomernog znojenja, opušteni, sigurni i zadovoljni.

Dobri rezultati i kod gubitka kose i zalistaka

Posebna priča kod muškaraca je problem gubitka kose koji se javlja sa godinama… Dolaze u ordinaciju sa raznoraznim pitanjima, pre neki dan mi je došao pacijent od 35 godina, vrlo zabrinut za svoje zdravlje. Kaže da je prilično osedeo i dobio zaliske, i ubeđen je da mu se nešto ozbiljno dešava sa organizmom, jer njegov otac nije toliko gubio kose u njegovim godinama.

Naravno, nakon urađenih adekvatnih analiza, zaključili smo da ne postoji oboljenje, i morao je da prihvati da je pojava sedih i zalistaka normalna. U cilju lečenja gubitka kose, započeli smo terapiju PRP kose i mezoterapiju.

Trbušnjaci se spremaju za leto

Muškarci sve više zainteresovani za estetsku medicinu 3
Foto: Pixabay/Pexels

Muškarci su danas svesni da uz odlaske u teretanu, proces mršavljenja mogu da potpomognu i drugim procedurama kao što su radiofrekvencija tela, ultrazvučna kavitacijapresoterapija, koje deluju na stimulaciju kolagena, topljenje masnih naslaga, poboljšanje limfne drenaže i cirkulacije.

Pred leto obično dolaze na lipolizu, preoblikovanje tela (jer stomačić i “mafine” nisu mogli da reše samo u teretani), a važno im je da na plaži pokažu “pločice”.

Estetske korekcije kod muškaraca su prihvaćene u društvu

Ovaj porast interesovanja za antiaging procedure ne možemo posmatrati odvojeno od socijalnih faktora, a to su želja za mladalačkim izgledom, veća konkurentnost na poslu, sve veća dostupnost nehirurških opcija, ali i društvo koje prihvata muškarce koji se podvrgavaju antiaging tretmanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari