Ministarstvo: U slučaju da učenik trpi nasilje, roditelji prvo da se obrate školi

Ukoliko roditelji sumnjaju da njihovo ili tuđe dete u školi trpi nasilje, njihova obaveza je da se prvo obrate odeljenskom starešini, timu za zaštitu učenika od nasilja ili direktoru škole, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Ministarstvo: U slučaju da učenik trpi nasilje, roditelji prvo da se obrate školi
Foto: Pixabay
Procenu nivoa nasilja obavlja Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na osnovu definisanih kriterijuma.
 
Roditelji imaju obavezu da na poziv škole učestvuju u pojačanom vaspitnom radu, kao i da sarađuju sa školom u toku sprovođenja vaspitno-disciplinskog postupka. Od načina i kvaliteta saradnje porodice i škole zavisi i efekat aktivnosti pojačanog vaspitnog i društveno-korisnog rada, koji se uzima u obzir prilikom izricanja mera prema učenicima.
 
Ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom, ili ispoljavaju neprimereno i nasilno ponašanje, škola je u obavezi da obavesti i uključi druge institucije, kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu, ističe Ministarstvo.
 
Ministarstvo poziva roditelje učenika da poštuju propisane procedure, o kojima se detaljnije uvek mogu informisati u ustanovama, navodi se u saopštenju.
  • Jelena

    29.10.2019 10:05
    Sutra sam prosvetni radnik
    Imam buducnost u kojoj mogu raditi u skoli i gledati i raditi sa vrsnjackim nasiljem. Biti deo tog tima. Ali isto sam i osoba koja je bila zrtva vrsnjackog nasilja.
    U svemu sto sam videla do sada, roditelji neka uzmu stvar u svoje ruke. Od skole vajde nema!
    Zataskavaju sve. I pravadaju svi to kao "deciju igru". A nije. Utice jako lose na psiholoski profil dece. I svako ko izgovori da su to "decja posla" moze lagodno da ubije dete a da toga nije ni svestan.

    Ministarstvo da preispita svoj rad pod hitno!!!!!
    A podsetnik sta je ministar rekao pre koju godinu o slucaju vrsnjackog nasilja i da dete koje je zrtva izgleda tako - je vise i nego dovoljan razlog da svi zajedno sumnjamo u celokupnu instituciju!
  • Predlog

    29.10.2019 09:47
    Da bi nastavnik/profesor dobio licencu trebalo bi uvesti detaljan kurs opšte i dečije psihologije u trajanju od godinu dana, kurs kriminalistike, kurs borilačkih veština, kurs komunikologije (zbog preosetljivih i prezaštitnički nastrojenih roditelja), kurs defektologije (zbog inkluzivnih učenika), svi u trajanju od bar šest meseci. Nakon toga ostaviti postojeći program rada u školama, postojeće uslove rada, postojeći odnos ministarstva prosvete prema osnovnom i srednjem obrazovanju, postojeće plate nastavnika i drugih radnika škola. Rezultati neće izostati.
  • N

    29.10.2019 08:09
    Imam dete koje je trpelo nasilje. Kad smo se obratili skoli, rekli su nam "pa dobro... do su decaci... nestasni su... nije ni Vas sin bas mirno dete". Samo da se ne talasa. Pri tom smo mi dolazili stalno u skolu, dok roditelji drugog deteta nisu hteli ni sa kim da pricaju. Posle nekoliko ucestalih incidenata smo se obratili policiji i odeljenju za maloletnicku delikvenciju, pa kad je policija pokucala na vrata problematicnom decaku, situacija se malo promenula. Ali, i dalje je skola gledala samo da se nista ne cuje, da ne bi dosla na "los glas".
    Savet roditeljima maltretirane dece: Ispostujte proceduru, obratite se skoli ali samo jednom. Cim se ne smiri, odmah u policiju i inistarstvo prosvete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija