MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ukiselite kupus
Foto: Shutterstock

Zimnica koja leči

MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ukiselite kupus

Žena -

Savet Ako bure nije puno do vrha, napunite najlonsku kesu vodom i stavite je kao teg na kupus, da ga pritiska i ujedno štiti od prodiranja vazduha

Da biste pripremili kiseli kupus, potrebno vam je 15 kg kupusa, 0,5 kg soli, šest lovorovih listova, kašika bibera u zrnu, po želji jabuka ili komadići dunje radi žute boje.

U plastično bure složite red rendanog kupusa, a zatim red soli. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom da prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za šta je potrebno oko mesec dana. Zatim ga premestite na hladno mesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne višoj od pet stepeni.

foto: Shutterstock

Ako bure nije puno do vrha, napunite najlonsku kesu vodom i stavite je kao teg na kupus, da ga pritisne i ujedno štiti od prodiranja vazduha. Tako zaštićen kupus duže će trajati nego onaj koji se tradicionalno pokriva teškim kamenom.

Pijte od pola litra do litar soka svežega kupusa tokom dana u gutljajima. Postupak ponavljajte 3-6 nedelja. Lečenje se sprovodi uz dijetalnu ishranu. Druga mogućnost je da kašiku rasola razredite u 6 kašika vode. Svakog sata treba uzimati po jednu kašiku razređenog rasola, a na svaka dva sata treba pojesti po kašiku svežeg sira.

foto: Shutterstock

Listovi kelja i kupusa snažno izvlače gnoj iz rana i dezinfikuju ih, pa se često koriste kod rana koje sporo zarastaju. Uklonite s lista sredinu i žile. Stavite list u više slojeva na obolelo mesto i lagano povežite sve slojeve. Oblog menjajte tri puta na dan. Kod gnojnih i teško zarastajućih rana tokom promene obloga dezinfikujte ranu. Kod težih oboljenja istovremeno pijte i sok od kupusa.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track