Iz budžetske rezerve 116 miliona za Hram Svetog Save, novac od doplatne marke nije dovoljan

Vlada Srbije donela je rešenje da se izdvoji 116.137.000 dinara iz budžetske rezerve kao nedostajuća sredstva za realizaciju doplatne marke "Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save", što je daleko više od onog što bi trebalo da prikupi prodajom markica u poštama.
Iz budžetske rezerve 116 miliona za Hram Svetog Save, novac od doplatne marke nije dovoljan
Foto: 021.rs

Kako je doplatna markica u vrednosti 10 dinara štampana u 7,6 miliona primeraka i u prometu je od 14. oktobra do 14. decembra, lako se izračuna da bi trebalo da se na taj način prikupi 76 miliona dinara, što je znatno manje od izdvajanja iz budžeta. U obrazloženju zaključka Vlade Srbije ne navodi se zašto se dodaje tih 116 miliona dinara za gradnju Hrama Svetog Save.

Prema Uredbi Vlade Srbije od 13. septembra o izdavanju doplatne poštanske marke, sav ovaj novac ide Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve za finansiranje građevinsko-zanatskih radova i radova na uređenju enterijera. Koristiće se prema programu koji će SPC doneti uz saglasnost Vlade Srbije.

Podsetimo da je Vlada Srbije poslednjih godina, po raznim osnovama, sem redovnog finansiranja SPC kroz budžetska izdvajanja za verske zajednice, izdvojila na stotine miliona dinara i iz budžetske rezerve za SPC.

  • jug Vojvidine

    07.07.2020 20:01
    (odgovor za neznalicu iz geografije):.
    1. sever srbije se završava na Gazeli.
    2. naknadu za puteve ne finansiraju pešaci već vozači prilikom registracije vozila i plaćanjem putarine na naplatnim rampama, pa bi tako trebalo da se naplaćuju i crkvene dažbine - samo vama vernicima !!!!
  • Predrag Stojadinovic

    30.10.2019 08:18
    @sever srbije
    Kad tvoja vera prestane da napada sve nas - na primer ovakvim otimanjem stotina miliona dinara iz NAŠEG budžeta, koji treba da služi za SEKULARNU korist SVIH građana, a ne za vaše preglupe bajke iz bronzanog doba, onda ćemo i mi prestati da se BRANIMO od tvoje vere. A tcoje laganje da ti je bilo ko eto tako iz čista mira jadnu napada, neće nikoga prevariti.
  • Novosadjan

    30.10.2019 00:24
    Ne verujem u boga ni svece al dao bog da padne kad vec otimaju pare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija