Letelica sletela posle dve godine u svemiru

Letelica američkog ratnog vazduhoplovstva X-37B sletela je danas u NASA Svemirski centar Kenedi, dve godine nakon poletanja, čime je oboren rekord najdužeg svemirskog leta.
Šta je letelica "tamo gore" radila ostaje tajna američke vojske. X-37B je bespilotni avion koji izgledom podseća na Spejs šatl, a prvobitno je dizajniran tako da izdrži let od 240 dana. Ipak, u svakoj od pet test misija X-37B je prevazilazio zvanična očekivanja.
 
Tako je danas oko 7 sati po našem vremenu sleteo nakon 780 dana provedenih u Zemljinoj orbiti, čime je za 62 dana oboren prethodni rekord postavljen 7. maja 2017. godine.
 
Izgled X-37B nije slučajan. Projekat je počeo sa NASA idejom o zameni Spejs šatla letelicom koja bi bila sigurnija i izdržljivija. Ipak, kako je ceo program Spejs šatla napušten, tako je X-37B preuzela vojska i obavila ga tajnom.
 
Nagađanja su brojna, a u zvaničnom saopštenju vojska spominje da je testiranje letelice X-37B uključivalo "nošenje malih satelita".
 
X-37B je lansiran pomoću rakete privatne kompanije SpejsX 7. septembra 2017. godine. Sledeća misija planirana je za 2020. godinu.
  • Elon Musk

    29.10.2019 09:28
    Bravo SpaceX
  • Mali sateliti

    28.10.2019 23:31
    Postavili su male satelite, sa nukleanim punjenjem, spremni da se na zadatu komandu obruše na određeni kontinent.

    Šta bi drugo američka vojska radila, do bavila se planovima o dominaciji i uništenju sveta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija