Milošević: Ginuli smo da bi neko punio džepove 1Foto: Aleksandar Roknić

Ratni vojni veterani, učesnici rata iz 1999. godine, okupili su se i danas isped Vlade Srbije sa zahtevom da im se isplate ratne dnevnice.

Ipak, izgleda da ih niko ne čuje jer, kako kažu, niko od predstavnika vlasti ih do sada nije saslušao, iako su tu od 17. oktobra.

– Borci više od pet godina vode sporove sa Ministarstvom odbrane, tužbama za diskriminaciju. Za to vreme država je isplatila sudske troškove u visini od 100 miliona evra, pojedinim advokatima, vojnim pravobraniocima i nekim državnim funkcionerima. Borci koji su tužili od ovog novca nisu dobili ni jedan dinar, čak su plaćali sudske takse. Kada su sudovi počeli da usvajaju tužbe za diskriminaciju troškovi su iznosili i više od 80.000 dinara. Na suđenjima je bilo jasno da postoje dilovi i da se uvećavaju sudski troškovi. Ginuli smo da bi neko punio svoje džepove. Sve što sam vam sada naveo slao sam Vučiću, Vulinu, Ani Brnabić, ali nikad nisam dobio odgovor, kaže Dejan Milošević, predsednik Udruženja boraca „Gvozdeni puk“.

– Nas je videlo i čulo samo nekoliko televizija, nekoliko medija, i niko više. Nas ovde gledaju kao pse, imamo već tri obećanja da će da nas prime, a u stvari nas lažu. Kažu nam da se nismo najavili. Ovo nema nigde na svetu, ovakav stav, ovaj zločin. Ipak, ostajemo ovde i očekujemo da će se ipak udostojiti da nas prime. Ali da nas ni ministar Đorđević ne vidi, da se nije udostojio da nas primi, to je nečuveno. Možemo mi da čujemo svaki odgovor pa i da to što tražimo nećemo dobiti. Bar tako da nam se obrate. Ovako se ne ponaša ni stoka, rekao nam je Radiša Jeremić, vojni veteran iz okoline Šapca.

On još navodi da su ratne dnevnice mnogima isplaćene u sedam opština na jugu Srbije, a da niko od njih, koji su se okupili nije dobio ni dinara. Zbog loše pozicije u kojoj se nalaze oni traže da se ukine diskriminacija, a pored Vlade Srbije obraćali su se i na adresu Vrhovnog kasacionog suda.

– Teško je sve ovo što nam se dešava, ali kada smo preživeli rat preživećemo i sve ovo. Štrajkujemo glađu već treći dan. Čujemo samo obećanja, ništa se konkretno ne dešava. Ali mi ostajemo ovde, da se borimo, i nema nazad. Dokazali smo na sudu da smo diskriminisani i nadam se nekoj pravdi, navodi Dejan Veličković, predsednik Udruženja „Oko sokolovo“ iz Niša.

Tokom današnjeg protesta jednom od veterana je pozlilo i on je prebačen u Urgentni centar.

Drobnjakovo „obećanje“

Zanimljivo je da je tokom današnjeg skupa pored njih prošao Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije“, oko koga su se okupili ratni vojni veterani sa pitanjem da li će biti ispunjeni njihovi zahtevi, ali su dobili samo šturi odgovor: „Biće, biće, to sigurno.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari