Najnovije vesti
Vesti Društvo
zagadjenje vazduha u srbiji

(VIDEO) Na Bubanj potoku snimljen ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Oblaci OTROVNOG DIMA nadvijaju se nad Beogradom

U proteklih nekoliko dana prema sajtu "World Air Quality INDEX" i "AirVisual" portalu, Beograd se nalazi među prvim najzagađenijim gradovima na svetu, a povremeno se nalazio i na neslavnom prvom mestu.

bubanj potok Foto: youtube
bubanj potok

Na jučerašnjem snimku iz Bubanj potoka vidimo zastrašujući prizor: oblak dima kako se nadvija nad Beogradom, a u nekim momentima je vidljivost toliko bila slaba da su vozači otežano vozili gradom.

Podsetimo, najveći uzročnici zagađenja u Srbiji jesu ložišta, saobraćaj i industrija, koji proizvode određene PM 10 i Pm 2,5 čestice, odnosno prašina manja od 10 mikrometara, koje se pojavljuju kao izuzezno prisutni faktor zahađenja u područiju gde je vazduh treće kateogrije. Predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsenala.

Pročitajte još

Naši građani se žale i na otežano disanje, a zdravstvene tegobe zbog zagađenog vazduha se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece, i osoba sa oboljenjem srca mogu javiti ozibljniji problemi.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Pročitajte još