Oblak dima sa požara na bugarskom delu Stare planine stigao i do Pirota (FOTO/VIDEO)

V.Ćirić

28. 10. 2019. u 10:28

U intervenciji na izuzetno nepristupačnom terenu učestvuje 55 vatrogasaca-spasilaca

Облак дима са пожара на бугарском делу Старе планине стигао и до Пирота (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Ćirić

POSLEDICE velikog požara kjoji je u nedelju krenuo sa bugarske strane Stare planine počeli su da osećaju i vide i Piroćanci.

Tokom prepodneva sa istočne strane Pirotske kotline nadvio se oblak od dima, koji je dolazio sa staroplaninskih vrhova.

Prethodne noći žitelji pograničnih sela popu Dojkinaca i Jelovice, kažu da je sa neba padao beli prah, odnosno pepeo. Prema rečima Biljane Pejčić, iz Jelovice pepeo je padao nekoliko časova, miris dima se osećao i u nosu, odnosno teže se disalo. Miris dimna počeo je u ponedeljak prte podne da se oseća i u Pirotu.


Kako prenose bugarski mediji, veliki šumski požar buknuo je u okolini tamošnje sela Martinovo i zatim je počeo da se širi na zapadnu stranu, odnosno prema vrhovima Stare planine, kojom ide i granica Srbije u Bugarske.

Bugari su pokušali da lokalizuju i likvidiraju požar, nažalost u tome nisu uspeli pa je on, gutajući suvu travu i nisko rastinje na staroplaninskim suvatima počeo da se širi ka vrhu planine, tačnije ka Midžoru. Mediji suseda prenose da je širenju potpomogao i blagi vetar.


Foto: Privatna arhiva


Do ponoći između nedelje i ponedeljka vatra je stigla do ruba planine, što su zabeležile i kamere radio kluba Pirot, montirane na predajniku Crni vrh, na nekih desetak kilometara od Pirota.


Snimak kamera radio kluba Pirot


Pirotski vatrogasci su cele noći na terenu. U čuvanju našeg dela planine pomažu im i kolege iz još nekolikio gradova Srbije, a prema poslednjim informacijama organuizovali su se i meštani u prigraničnim selima poput Toplog Dola, Zaskovaca, Jelovice i Dojkinaca, kao i žitelji pojedinih sela na području dimitrovgradske opštine . Na svu sreću po samom rubu državne granuice sa Bugarskom nema naših sela, tako da nema ni ugroženih ljudi, ali će šteta na flori i fauni, na staništima retkih vrsta sigurno biti ogromna.


Teren na kome je buknuo požar i kojim se širi je inače veoma nepristupačan i za terenska vozila, tako da je gašenje otežano. Sa bugarske strane polanine je i ogromna litica pa je bilo kakvo kretanje po mraku izuzetno opasno . Sa naše strane državne linije, u ovom Parku prirode, ima mnogo više suvata, i kompleksa kleke, borovnica i brusnica, ali i kompleksa četinarskih šuma koje su za sada daleko od požara. Inače, prva dojava o požaru na Staroj planini, stigla je od jednog pilota putničkog aviona, koji je svojom letilicom bio na koridoru iznad Stare planine.

Veliki požar daleke 1997. godine na Staroj planini koji je buktao tokom jula, ugasio je ruski "Iljušin", koji je pre tri godine pao dok je u sibirskim tajgama takođe gasio veliki požar.



MARIĆA: NEMA UGROŽENOG STANOVNIŠTVA, NITI OBJEKATA

„Ovim putem apelujem na sve da prestanu sa raznoraznim spekulacijama u vezi sa požarom koji je izbio juče oko 13 časova u mestu Vražja glava na Staroj planini i zahvatio suvu travu i rastinje.

Napominjem još jednom da nema ugroženog stanovništva, niti objekata, i da su na terenu sva raspoloživa sredstva i ljudstvo Sektora za vanredne situacije koji rade na lokalizaciji požara.


Ističem takođe da trenutno ne postoje uslovi za gašenje iz vazduha zbog zadimljenosti, te samim tim ni za angažovanje letelica u gašenju požara.

U intervenciji na izuzetno nepristupačnom terenu trenutno učestvuje 57 vatrogasaca-spasilaca iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd sa 20 vozila“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sladjan

28.10.2019. 10:47

Kada bi bila kazna od million dinara za paljenje,I odmah se ukljucuju izvrsitelji da naplate,ovoh haosa nebi bilo!!!!!hapsite,zatvarajte ove ljude pobice Nas!!!!!

Mama

28.10.2019. 12:01

Drasticne kazne za one koji pale njive.Dosta gledanja kroz prste. Popalise celu zemlju.