Komšije grade novi tunel: Ulažu 57 miliona evra u "Ivana" VIDEO

U sedištu Javnog preduzeća "Auto-ceste FBiH" u Mostaru će biti potpisan ugovor o izgradnji tunela "Ivan" na deonici auto-puta Tarčin – Konjic.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.10.2019.

10:16

Komšije grade novi tunel: Ulažu 57 miliona evra u
Foto: Depositphotos, rachwal

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP "Auto-ceste FBiH", kao investitor i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor "Euro-asfalta d. o. o" Sarajevo (BiH), Denis Lasić, ministar saobraćaja i komunikacija FBiH i Munir Ramić iz kompanije "Euro-asfalt".

Vrednost ugovora za izgradnju poddeonice Tunel Ivan je 57.628.570 evra, odnosno 111,5 miliona KM bez PDV-a, a biće finansiran sredstvima osiguranim kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) od 11,4 miliona evra.

Tunel Ivan je deo auto-puta na deonici Tarčin – Konjic, poddeonica Tarčin – Ivan, LOT 2. Ovaj tunel je dvocevni sa po dve trake i proći će kroz planinski prelaz Ivan Sedlo, prenosi Klix.

Ukupna dužina desne tunelske cevi je 1.721 metar, dok je leva tunelska cev duga 1.761 metar i biće pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnom putu M-17.

Tunel je projektovan po novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM). Po izlasku iz tunela trasa auto-puta se privremenom saobraćajnicom spaja sa magistralnim putem M-17, koja označava kraj ove deonice. Predviđeni rok izgradnje je 30 meseci, saopštili su iz "Auto-cesta FBiH".

Preduzeće "JP Auto-ceste" objavilo je i poziv za dostavu ponuda za izgradnju auto-puta na Koridoru 5C, deonica Tarčin – Konjic, poddeonica Tarčin, a to je ulaz u tunel "Ivan", LOT 1.

Dužina ove poddeonice (ulaz u tunel Ivan) je 4,9 kilometara. Značajniji objekti na navedenoj poddeonici su most Raštelica 1, dužine 518 metara, i most Raštelica 2,dužine 609 metara.

Na poddeonici su planirana i dva odmarališta u mestu Raštelica. Gradnja ove poddeonice biće finansirana iz sredstava Evropske investicione banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,7 miliona eura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: