');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Pens: Bagdadijev položaj bio poznat još u četvrtak

Američki potpredsednik Majkl Pens otkrio je danas nove detalje o akciji vojske SAD u kojoj je ubijen lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi, navodeći da su informacije o njegovom skrovištu u Idlibu, u Siriji, bile poznate još u četvrtak.

majk pens Foto: Gage Skidmore / Wikipedia
majk pens

Pens je televiziji Si-Bi-Es (CBS) rekao da su on i predsednik Donald Tramp u četvrtak posle podne saznali da "postoji velika verovatnoća" da se Bagdadi nalazi u jednom skrovištu u Idlibu.

Prema Pensovim rečima, Tramp je potom naredio komandantima armije da razmotre sve vojne opcije i da mu ih predoče u petak ujutru.

"Dobili smo izvodljiv obaveštajni" plan u subotu ujutru, koji je odobrio i Tramp, rekao je Pens, prenosi Asošijejted pres.

Tramp je ranije danas rekao da je Bagdadi poginuo u vojnoj akciji koju su u prošle noći izvele američke snage u sirijskoj provinciji Idlib.

Prema Trampovim rečima, Bagdadi je ubio sebe i svoje troje dece detonirajući eksplozivni prsluk u tunelu.

Rekao je da su mnogi Bagdadijevi saradnici takođe ubijeni, kao i da nije bilo žrtava među američkim vojnicima.

Tramp je zahvalio Rusiji, Iraku, Siriji i Turskoj na njihovoj pomoći, tvrdeći da je Rusija otvorila vazdušni prostor nad Sirijom za američke avione.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sumnja da se ova operacija vojske SAD ikada dogodila, jer nema pouzdanih dokaza da je Bagdadi mrtav.

Štaviše, ministarstvo je demantovalo da je otvorilo vazdušni prostor Sirije za američke vazdušne snage, prenosi TASS.