OVO ZLO JE DANAS NAPUSTILO SVET: Ko je bio al Bagdadi? Kuranu se okrenuo zbog loših ocena i zdravlja, a voleo je strasno jednu zapadnjačku naviku (VIDEO)
Foto: Screenshot

brutalno

OVO ZLO JE DANAS NAPUSTILO SVET: Ko je bio al Bagdadi? Kuranu se okrenuo zbog loših ocena i zdravlja, a voleo je strasno jednu zapadnjačku naviku (VIDEO)

Planeta -

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp potvrdio da je lider teroristicke organizacije Islamska država Abu Bakr al Bagdadi ubijen rano jutros na severozapadu Sirije, agencija Asošijeted pres ovim čovekom, kojeg označava kao jednog od najokrutnijih i najefikasnijih džihadističkih lidera modernog vremena.

Al Bagdadi je, piše AP, komandovao desetinama hiljada boraca iz celog sveta, "isklesao" teritorijalni kalifat na Bliskom Istoku i rafinirao užasnu ideologiju koja će ga nadživeti.

Al Bagdadi je rođen 1971. godine kao Ibrahim Avad el-Badri el-Samarai u okolini Samare na severu Iraka, u porodici salafističkog klerika, dakle krajnje konzervativne fundamentalističke verzije sunitskog islama. Sve do 2004. godine, njegov život svodio se na sasvim nevažnu egzistenciju u Tobciju, siromašnoj cetvrti Bagdada, pišu Nezavisne novine.

Navodno je u mladosti bio vrlo povučen. U gimnaziji je jedan razred pao jer je bio loš iz engleskog jezika, na maturi nije dobio dovoljno bodova za upis na studije prava na Bagdadskom univerzitetu, a kako nije mogao u vojsku jer je bio kratkovid, upisao je islamsku teologiju.

Naučio je Kuran napamet, a imao je 28 godina kad je doktorirao 1999. godine i danas se smatra da je konzervativnu veru kombinovao s dubokim kompleksima iz mladosti, što je dovelo do radikalnih nazora, ali i da mu je taj doktorat pomogao da se probije u vrh fundamentalisticke scene nakon napada SAD na Irak 2003. godine.

Bio je poznat i kao veliki zaljubljenik u fudbal i igrao je za lokalnu ekipu iz džamije. Zvali su ga "naš Mesi".

Salafistickim džihadistima se pridružio 2003. godine, nakon američke invazije na Irak. Amerikanci su ga 2004. uhapsili i zarobili u zatvoru Buka, gde je ubrzo postao vrlo popularan kao propovednik i fudbaler koji je loptu šutirao u zatvorskom dvorištu, prenosi Avaz.ba.

Tada je stekao nadimak "Maradona", a Amerikanci su ga pustili na slobodu nakon godinu dana, ocenjujuci da ne predstavlja vojnu pretnju.

Pažnju sveta privukao je 4. jula 2014. godine, kada je sa propovedaonice srednjovekovne džamije al-Nuri u Mosulu proglasio obnovu kalifata.

"Bog nam je naredio da se borimo protiv neprijatelja", poručio je Bagdadi, a sebe je predstavio kao "kalifa Ibrahima, zapovednika pravovernih".

Njegovom pozivu odazvale su se hiljade dobrovoljaca iz celog sveta kako bi postali vojnici kalifata i borili se protiv šiita, SAD i njegovih zapadnih saveznika. Na vrhuncu moći 2016. godine, Islamska država je vladala milionima ljudi na području koje se protezalo od severne Sirije kroz gradove i sela uzduž rečnih dolina Eufrata i Tigra do predgrada Bagdada.

Islamska država je preuzela odgovornost za napade u desetinama gradova, uključujući Pariz, Nicu, Orlando, Mančester, London i Berlin, kao i na gradove u Turskoj, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu.

U novembru 2016. godine, tokom sukoba iračkih snaga i džihadista u Mosulu svoje borce i stanovništvo cele pokrajine Ninive je pozvao na borbu protiv "Božjih neprijatelja" koji su nakon dve godine uspeli da uđu u kalifatsku prestonicu, a borcima samoubicama je porucio da "noći nevernika pretvore u dane".

"Opustošite njihove zemlje i učinite sve da njihova krv teče u potocima", poručio je tada Bagdadi svojim borcima u snimljenoj poruci.

Islamska država je poražena, ali eksperti za bezbednost smatraju da ta grupa i dalje predstavlja pretnju kroz svoje tajne operacije i iznenadne, brze napade.

Ta grupa je u različitim oblicima preživela smrt nekoliko vođa i visokih komandanata. Još uvek ima moćne "ispostave" u drugim zemljama, a ostaci izvorne grupe i dalje vrše sporadične napade i u Siriji i u Iraku, zaključuje AP.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track