Srbija godišnje uveze 54.000 tona ulja, ali ga ne reciklira

Srbija godišnje uveze oko 54.000 tona ulja, a uspe da sakupi samo jedan procenat, pa je pitanje gde završi ostatak ulja.
Srbija godišnje uveze 54.000 tona ulja, ali ga ne reciklira
Foto: Pixabay
Kako pravilno upravljati i odlagati otpadna ulja bila je tema ekološke radionice u Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog okruga.
 
Cilj je, prema rečima organizatora, da se uspostavi adekvatan sistem koji bi se ugradio u postojeće zakone o zaštiti životne sredine, kao i da se donesu adekvatni zakonski propisi i regulativa, prenela je Radio televizija Kragujevac.
 
Radi se o otpadnom materijalu koji je visoko polutantan, a u Srbiji ne postoji adekvatan tretman za ovu vrstu otpada. Jedino rešenje jeste sakupljanje, privremeno skladištenje i izvoz, radi reciklaže.
 
Cilj radionice bio je da se predstave načini za upravljanje otpadom koji nastaje upotrebom industrijskih ulja i maziva. O postojećim regulativnim okvirima za upravljanje otpadnim uljima govorila je Radmila Šerović, načelnica Sektora za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine.
 
Ona je istakla da je, prema podacima iz 2010. godine, kada se počelo sa sistemom upravljanja otpadnim uljima, Srbija imala čak pet reciklera za upravljanje otpadnim uljima i to za tretman i za ponovno korišćenje. Sada samo jedan operater radi regeneraciju otpadnih ulja na teritoriji grada Beograda.
 
Za razliku od ostalih vrsta opasnog otpada, otpadno ulje je višestruko opasno jer se sadržaj toksičnih materija ne može unapred pretpostaviti, a otpadno motorno, naročito trafo-ulje, može bespovratno zagaditi vodu, vazduh, zemljište.
 
U Srbiji je ovaj problem počeo da se rešava, a o međunarodnim iskustvima govorile su vodeće kompanije za upravljanje otpadnim uljima u Evropi.
 
Zato je potrebno da se uspostavi konsenzus o potrebi da se zakonski reguliše odlaganje otpadnih ulja i drugog otpadnog otrova, kako bi se domaći propisi usaglasili sa zakonom EU, što je i predmet 27. poglavlja Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.
  • Mile

    28.10.2019 09:47
    Malo pisete napamet, raspitajte se na primer ovde u NS-u da li se neko bavi recikliranjem ulja. Ja znam da se bavi recikliranjem ulja koje se koristi u fritezama po lokalima I to veoma ozbiljno .
  • Vladimir

    28.10.2019 08:19
    Pitanje je gde zavrsi?
    Pa u wc solji i soludoperi u 99 posto slučajeva, onaj jedan posto je za cast izuzecima. Narod smo koji samo svoje dupe gleda, dokazano bezbroj puta, neki to zovu i prokletstvo, takodje dokazano kroz istoriju, i sta bolje ocekivati: Ne postoji apsolutno nikakva reciklaža ni nformacija o tome, o štetnosti ulja u ekosistemu da i ne govorin, uvozi se djubre od madjara i hrvata da bi se recikliralo nesto u fabrikama koje sluze za pranje para, stavljaju reke u cevi zarad jos pranja licnih interesa, i onda razmišljas kao deci treba ostsviti ovaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija