Bivša američka špijunka pobegla iz Italije: Plašila se za svoju bezbednost

Bivša američka špijunka Sabrina de Susapobegla je iz Italije u Sjedinjene Države strahujući za svoju bezbednost, javio je italijanski list Il Koriere dela Sera.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.10.2019.

15:24

Bivša američka špijunka pobegla iz Italije: Plašila se za svoju bezbednost

Nju je Italija pomilovala u vezi sa otmicom egipatskog sveštenika Hasana Mustafe Osame Nasra u Milanu u koju je bila umešana CIA.

De Susa je jedna od 26 osoba koje je Italija u odsustvu osudila 2003. godine zbog otmice egipatskog sveštenika osumnjičenog za terorizam, ali jedina koja je provela bilo koje vreme u zatvoru zbog te operacije, u kojoj negira umešanost, prenosi Rojters.

Ona je do sledeće godine trebalo da se bavi društveno korisnim radom u Italiji, nakon što je italijanski predsednik preinačio njenu četvorogodišnju zatvorsku kaznu, ali je odlučila da napusti zemlju nakon što su američki državni sekretar Majk Pompeo i direktorka CIA Đina Haspel posetili Rim u oktobru, prenosi Il Koriere.

Advokatica De Suse Andrea Sačuči potvrdila je u nedelju da je njena klijentkinja napustila Italiju, ali nije mogla da objasni zašto se De Susa vratila u Sjedinjene Države uprkos strahovanju od američke administracije.

Otmica Nasra, poznatog i kao Abu Omar, bila je deo programa CIA pod nazivom "vanredne predaje", a koji je podrazumevao otimanje osumnjičenih za terorizam u različitim zemljama i njihovo tajno premeštanje kako bi bili podvrgnuti ispitivanju u trećim zemljama.

Sveštenik je rekao da je bio mučen nakon što je prebačen u Egipat u okviru "rata protiv terorizma" predsednika Džordža Buša mlađeg, koji su grupe za ljudska prava, pa čak i neki saveznici Sjedinjenih Država oštro osudili, prenosi britanska agencija.

De Susa je uvek tvrdila da je nedužna, negorala je da je bila u Milanu na dan otmice i da je planirala otmicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: