27. oktobar  2019. 08.15  | Izvor: Tanjug

Dodelom nagrada zatvoren 4. "Pozorišni Kustendorf"

MOKRA GORA -

Najbolja predstava 4. "Pozorišnog Kustendorfa" je "Cena života" Filmske akademije iz Lođa, rađena prema tekstu dobitnice Pulicerove nagrade Martine Majok, u režiji Malgoržate Bogajevske, saopštio je večeras žiri na ceremoniji zatvaranje festivala.

"Baveći se temom koja ih se tiče i dotiče, upečatljivom i ujednačenom zajedničkom igrom, glumci ove predstave uspeli su da uzdrmaju gledaoce istovremeno izazivajući u nama osećanje neprijatnosti i empatije, navodeći nas na duboko preispitivanje sopstvenih stavova prema invaliditetu i 'ceni života"', istakao je žiri koji su činili glumica Jovana Stoiljković, dramaturg Jelena Mijović i reditelj Veljko Mićunović.

Nagrada "Zlatni list" za najbolju režiju pripala je Milji Mazarak za predstavu "Kiseonik" Akademije umetnosti u Novom Sadu, za "posvećenost u radu sa glumcima i preciznost rediteljskog izraza".

Žiri je odlučio da nagradu "Zlatni list" za najboljeg glumca dodeli Sergeju Čurakovu za ulogu Andreja Prozorova u predstavi "Čehov.Nekst" Državne pozorišne akademije iz Jaroslava uz ocenu da je "promišljeno i precizno, minimalističkim sredstvima izgradio i dosledno igrao tragikomičnog Čehovljevog junaka".

Za izuzetno hrabru, autentičnu i snažnu glumačku pojavu, "Zlatni list" za najbolju glumicu uručen je Sofiji Mijatović za ulogu u predstavi "Kiseonik" Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Pored navedenih akademija, u takmičarskom programu učestvovao je i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda sa komadom "Džordž Kaplan" Frederika Zontaga.

Zatvarajući festival, njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica je zapravo otvorio peto izdanje "Pozorišnog Kustendorfa" i najavio da će biti održan sledeće godine u isto vreme.

Pod sloganom "Društvo spektakla" festival je pokušao tokom dva dana da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i vladajući oblik života.

U okviru revijalnog programa gostovala su renomirana srpska pozorišta, Jugoslovensko dramsko pozorište sa nagrađivanom predstavom "Zašto je poludeo gospodin R" i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom "Moje dete", a održan je i panel o pozorištu u društvu spektakla i knjizi Krisa Hedžisa "Imperija iluzija: Kraj pismenosti i trijumf spektakla".

Tagovi
Srodne vesti