Najnovije vesti
Vesti Svet
Da li Rusija GASI INTERNET? Počinje testiranje IZOLOVANE MREŽE od ostatka sveta

Da li Rusija GASI INTERNET? Počinje testiranje IZOLOVANE MREŽE od ostatka sveta

Ruska vlada planira da u novemru počne testiranje interne verzije interneta izolovane od mreže drugih zemalja, tvrde lokalni izvori.

SKOLA INTERNET Foto: Tehnička škola / Facebook
SKOLA INTERNET

Ovakva postavka koja radi isključeno od ostatka interneta navodno bi trebalo da zaštiti kritične ruske sisteme od sajber-napada. Međutim, kritičari tvrde da su testovi deo šireg pokušaja vlasti da ruske građane izoluje od ostatka sveta i njegovih uticaja.

Ovo nije prvi put da se u Rusiji govori o ovakvoj vrsti interneta, a testovi najvljeni za april ove godine nisu sprovedeni, podseća "Dejli mejl".

Prema portalu "D-Rusija", koji izveštava o državnoj informatizaciji, testovi izolacije interneta počeće u novembru i biće ponavljani najmanje jednom godišnje.

- Vlada je u ponedeljak odobrila odredbu o sprovođenju vežbi radi osiguranja stabilnog, sigurnog i holističkog interneta i javnih komunikacionih mreža u Rusiji - navedeno je na portalu.

Veruje se da ruska vlada smatra da je trenutno oslanjanje na zapadni internet strateška ranjivost koju bi druge zemlje mogle da iskoriste.

Izolacija ruske internet infrastrukture praćena je zakonima koji građanima ograničavaju pristup određeim lokacijama.

Ruski zakon iz 2006. godine zabranio je građanima pristup stranicama kao što su Linkedin i šifrovanoj aplikaciji za slanje poruka Telegram.

Pročitajte još

Štaviše, usvanjen zakona o suverenom internetu u aprilu ruska agencija za komunikaciju Roskomnadzor pozvala je na stvaranje internet centra za nadgledanje i upravljanje.

U junu je ruska vlada pretila da će blokirati devet velikih VPN dobavljača koji su odbili da se povinuju njenoj politici cenzure.

Usluhe virtuelne privatne mreže (VPN) omogućavaju korisnicima da uspostave sigurne internet veze preko javnih mreža i mogu se koristiti za pristup blokiranim veb lokacijama.