Priština ponovo zaustavila srpske sportiste

Pripadnici kosovske policije na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka zabranili su ulazak na KiM dečacima Košarkaškog kluba "Ras" iz Novog Pazara, prenosi portal "Kosovo onlajn". Zaustavljene i odbojkašice iz Požege koje su se uputile na meč u Zubin potok. Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštava da je zabrana još jedna potvrda "sada već otvorenog šovinističkog odnosa Prištine prema svemu što ima bilo kakve veze sa Srbima i Srbijom".

Portal Kosovo onlajn prenosi da je trebalo da pioniri i kadeti "Rasa" u Severnoj Mitrovici odigraju utakmice protiv svojih vršnjaka iz "Trepče" i "Poletarca".

U mitrovačku novoizgrađenu halu nisu doputovali ni dečaci iz Košarkaškog kluba "Novi Pazar", iako je bilo predviđeno da u okviru trećeg kola Međuregionalne lige Srbije odigraju meč protiv domaće "Trepče".

Nakon vesti o vraćanju ekipe "Rasa", odlučili su da ne kreću put severnog dela Kosovske Mitrovice jer im je, kako su potvrdili za Kosovo onlajn, poručeno da im neće biti dozvoljen prolazak na KiM.

Dugogodišnji sportski radnik i trener Košarkaškog kluba "Poletarac" iz Severne Mitrovice Saša Trpković rekao je da je neshvatljivo da se deci zabrani da se bave sportom, nadmeću i druže.

"Ovo je najblaže rečeno presedan, jer je nezamislivo da se dečacima koji su jedino želeli da odigraju utakmicu, bez ikakvog pravog objašnjenja zabrani prolazak. Predlažu nam da sve utakmice igramo van Kosova kao gosti. Pa zar naši sportisti nisu zaslužili da ih bodre i podržavaju u svom gradu simpatije, roditelji i prijatelji?", upitao je Trpković.

Dodao je da "ovakvi nerazumni postupci mogu dovesti do odlaska mladih ljudi, čije je strpljenje pri kraju".

Kancelarija za KiM: Namera da se srpski narod izoluje

Zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju dečacima iz novopazarskog košarkaškog kluba "Ras" još jedna je "potvrda sada već otvorenog šovinističkog odnosa Prištine prema svemu što ima bilo kakve veze sa Srbima i Srbijom", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se ističe, način na koji se Priština danas odnosi prema Srbima razbija sve mitove o tome da su Albanci tradicionalne žrtve, a Srbi ugnjetači na Kosovu i Metohiji.

"Jasno je da iza zabrana Srbima sa Kosova i Metohije da se takmiče u okviru srpskih liga i takmičenja stoji podla namera da se naš narod izoluje, a Srbija u svakoj sferi, pa i u juniorskom i omladinskom sportu, istisne iz naše južne pokrajine", ističe se u saopštenju.

Neverovatno je, napominje se u saopštenju, da "albanske političke strukture u Prištini ovakvu antidemokratsku i anticivilizacijsku praksu sprovode uz prećutno odobravanje dela međunarodne zajednice, i to onog dela koji se predstavlja kao čuvar vrednosti koje Priština svakodnevno gazi".

Iz Kancelarije za KiM očekuju pre svega, da međunarodne sportske asocijacije reaguju kako bi primorale Prištinu da pod pretnjom kazne odustane od ovakvog ponašanja, a svoj zvanični stav o tome mora da iznese i Evropska unija, koja mora prestati da toleriše sistematsko obespravljivanje čitavog jednog naroda u srcu Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво