Đurić: Kurtijev revizionizam sahranjuje šanse za normalizaciju

Poništavanjem briselskih dogovora i novim pritiscima na Srbe koje najavljuje, Kurti okreće točak istorije unazad i treba da bude svestan mogućih posledica, saopštio je direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Revizionizam predsednika pokreta "Samoopredeljenje" i kandidata za budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija u odnosu na postignute sporazume, zajedno sa njegovim protivljenjem kompromisu, koji bi otvorio vrata budućnosti za Srbe i Albance, sahranjuje šanse za normalizaciju odnosa, poručio je Marko Đurić.

"Kurti, koji očigledno ne zna čak ni koliko sporazuma je postignuto, morao bi da zna da, zajedno sa drugim separatističkim liderima, 2.377 dana, 389 nedelja, 78 meseci, 6,5 godina Priština laže ceo svet u vezi sa formalnopravno preuzetom obavezom da formira ZSO", ukazao je Đurić.

Kurti, kako se dodaje u saopštenju, laže albanski narod, i laže međunarodnu zajednicu i EU koja bi morala konačno da kaže da li njena reč ima ikakvu težinu i da li dogovori koji su postizani uz njene garancije imaju ikakvu vrednost.

"Poništavanjem briselskih dogovora i novim pritiscima na Srbe koje najavljuje, Kurti okreće točak istorije unazad i treba da bude svestan odgovornosti i mogućih posledica takvog ponašanja", istakao je Đurić.

Aljbin Kurti je izjavio da će u prvim mesecima rada analizirati sporazume potpisane sa Beogradom.

"Osmanijeva traži izgovore kao i Kurti"

Povodom izjave kandidatkinje Demokratskog saveza Kosova za premijerku da nema roka za postizanje konačnog sporazuma, Đurić je ocenio da i Vjosa Osmani, poput Kurtija, samo traži izgovore kako bi izbegla suštinsko rešavanje problema između Beograda i Prištine.

"Vjosa Osmani traži izgovore kako bi se ozbiljni razgovori o pitanju koje opterećuje stabilnost čitavog regiona odložili unedogled, i pritom kupilo još vremena za realizaciju projekta 'velike Albanije', za koji se i ona i Kurti zalažu", rekao je Đurić za Tanjug.

Istakao je da Osmanijeva pokušava da obmane partnere Prištine u međunarodnoj zajednici da je za dijalog, i da to radi na isti način na koji bivši poremijer Ramuš Haradinaj lagao EU na početku svog mandata da je posvećen dijalogu s Beogradom.

"Međunarodna zajednica ne bi smela da dozvoli da ista laž prođe dva puta", zaključio je Đurić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво