Najnovije vesti
Vesti Društvo
U rukama Irineja Životni krst Gospodnji iz Pereslavle

U rukama Irineja Životni krst Gospodnji iz Pereslavle

Čudotvorni krst iz Godenova prešavši hiljade kilometara stigao je iz ruskog manastira Svetog Nikole iz Pereslavle- Zaleskog na odredište u Hram Svetog Save na Vračaru. Istoga dana kada je u Beogradu boravio premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, dve države i dva naroda iskazala su međusobno prijateljstvo i uvažavanje, ne samo na političkom, već i na duhovnom planu. Desetočlana srpsko – ruska delegacija sletela je s Godinskim krstom na Aerodom Nikola Tesla, donevši i repliku svetinje, koja je na različitim punktovima planete, a sada i u Beogradu. U Srbiju je stigao zajedničkim naporima porodice Bajramović i Dimitrija Mališeva.

Patrijarh srpski Irinej Foto: Promo
Patrijarh srpski Irinej

Još jedan u nizu poteza i činjenja u sustopu zajedništva i otvorenosti jednih prema drugima. Tokom istorije srpski i ruski narod su iskazivali međusobni afinitet. Vekovima smo potvrđivali da nismo samo prijatelji, već su narodi naših zemlja bratski sa jednom verom, sestrinskim Crkvama. Čitava bliskost je bila očigledna kroz razne istorijske etape i zbivanja, i nastavljena i ovim događajem u sadašnjosti.

Foto: Promo

U Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu patrijarh srpski primio je delegaciju koja je pratila put, kako kažu Rusi, te druge najveće hrišćanske svetinje nakon Jerusalima. Naime, ova replika Životnog krsta Gospodnjeg za Hram Svetog Save napravljena je u manastiru Sv Nikole Pereslavl iz koga je u Srbiju stigla majka Eustolija, u pratnji oca Aleksandra i sestre Sergije i drugih monahinja čuvene ruske larve. U delegaciji koju je primio poglavar SPC bili su i Dmitrij Evgenijevič Mališev, predstavnici ALK ++ Company Adnan Bajramović, Jevgenij Valerevič Gligorenko, koji je bio i glavni organizator ovog događaja i putešestvija Godinskog krsta.

Foto: Promo

Njegova svetost patrijarh srpski Irenej srdačno je pozdravio goste iz Rusije. U razgovoru je primećena značajna uloga Srpske pravoslavne crkve u Rusiji i Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, koje su veoma važne spone veze naših naroda.

- Raduje me što sam kao predsednik pravnog saveta Centra za srpsko rusku saradnju, mogao da doprinesem da se ispuni želja predstavnicima manastira Svetog Nikole Pereslavl iz Rusije da posete Srbiju i da zajedno sa Adnanom Bajramovićem, potpredsednikom ALК ++ Company iz Sočija i predsednikom Centra sa sprsko rusku saradnju uruče poklon SPC Godenovski krst. Zahvalio bih se ujedno jednoj od naših najvećih firmi koje posluju u Ruskoj Federaciji ALК ++ Company, što je finansirala ceo događaj i što je omogućila našim prijateljima iz Rusije, predstavnicima manastira Svetog Nikole Pereslavl, da nakon uručivanja poklona i srdačnog prijama od strane patrijarha srpskog Irineja, obiđu brojne srpske crkve i manastire - rekao je za naš list predsednik Pravnog saveta Centra za srpsko – rusku saradnju Edvin Prelić, ukazujući da se Godinski krtst od ponedeljka nalazi u našem najvećem Hramu, gde ga je preuzeo vladika Stefan.

Foto: Promo

Posle posete Patrijarhu, grupa ruske crvene delegacije bila je i u Crkvi Sv Marka, a onda se uputila na hodočasnički obilazak naših najvećih svetinja. Ugošćeni su u Novom Pazaru . da bi nakon posete gradu obišli Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, najstariji spomenik crkvene arhitekture u Srbiji, zatim  manastire srednjevekovne nemanjićke države Mileševa, Đurđevi Stupovi, Sopoćani ,Žiča, te svete larve poput manastira Lelići, Ćelije, Jovanja u kome ih je ugostio u Rusiji poznati monah Mihajlo, brat glumca Miloša Bikovića. Nezaobilazni su bili i fruškogorski manastiri Кovilj i Кrušedol.

Podrška Podvorja

 Put Godinskog krsta od Rusije do Srbije tekao je uz podršku naše Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Moskvi, odnosno starešina Podvorja, episkopa moravičkog Antonija. Ova larva je upravo simbol duhovnog bratstva srpske i ruske crkve.

Prvo podvorje u Rusiji, u Moskvi, osnovao je i podario Hilandaru 1556. godine Ivan Grozni. Podvorje je ubrzo postalo, praktično, prvo diplomatsko predstavništvo Srba u Rusiji, podseća Prelić.