Majkrosoft pobedio Amazon u trci za JEDI ugovor

Majkrosoft je izašao kao pobednik iz uzbudljive trke za ugovor sa Ministarstvom odbrane SAD, nadmašivši tako Amazon, saopštio je Pentagon, a prenosi CNBC.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.10.2019.

09:33

Majkrosoft pobedio Amazon u trci za JEDI ugovor
Foto: Depositphotos/nakhonbato.gmail.com

Kako prenose mediji, taj ugovor mogao bi da bude vredan čak 10 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Akcije Majkrosofta skočile su tri procenta u produženom trgovanju nakon te objave, a deonice Amazona oslabile su za nešto manje od jednog procenta.

Ako ugovor za JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) zaista bude vredan 10 milijardi, to će za Majkrosoft više značiti nego što bi značilo Amazonu. Majkrosoft ne objavljuje prihode svoje klaud usluge Azur ali se veruje kako ima manji udeo na tržištu od Amazona, koji je od svog AWS-a (Amazon Web Services) prihodovao devet milijardi dolara u trećem kvartalu.

U početku nadmetanja za ugovor sa Ministarstvom odbrane Amazon je smatran favoritom, delom i zato što je AWS dobio ugovor sa CIA 2013. godine. Amazon je takođe sertifikovan kao pružalac usluga najvišeg nivoa bezbednosti, dok Majkrosoft tek pokušava da ga sustigne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: