Kurti za analiziranje sporazuma i postignutih efekata

Predsednik pokreta "Samoopredeljenje" i kandidat za budućeg kosovskog premijera Albin Kurti izjavio je da će u prvim mesecima rada analizirati sporazume potpisane sa Beogradom, utvrđujući koji od njih utiče na život ljudi. Nezavisnost takozvanog Kosova je mrtvo slovo na papiru, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kurti u intervjuu za Ekonomia onlajn kaže da će se baviti ovim problemom ne zanemarujući pozitivne i negativne efekte "ovog važnog procesa za zemlju".

"Prvo moramo videti šta je primenjeno, a šta ne, i moramo da vidimo kakav je uticaj tih sporazuma na život građana", naveo je Kurti.

Priština i Beograd su tehnički dijalog pokrenuli 2011. godine i u toku višegodišnjeg dijaloga potpisali 33 sporazuma.

Analitičari u Prištini ukazuju da je sa njihove strane sporazum o regionalnom predstavljanju najdiskutabilniji.

Dodaju da nisu sprovedeni sporazum o energetici, sporazum o revitalizaciji ibarskog mosta i slobodi kretanja preko njega, sporazum o priznavanju diploma i drugi.

"Mislio sam da nema goreg od Haradinaja"

Nezavisnost takozvanog Kosova je mrtvo slovo na papiru, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom izjave Aljbina Kurtija da će analizirati šta je do sada dogovoreno između Beograda i Prištine i kako se to odražavalo na život građana na KiM.

Dačić je tim povodom postavio pitanje šta lider Samoopredeljenja i kandidar za premijera Kosova ima da analizira kada, kako je rekao, Priština nije sprovodila ono što je dogovoreno u Briselu, prenosi Tanjug.

''Mislio sam da nema goreg od Haradinaja, a možda ima. Što se mene lično tiče, mnogo su nam pomogli da učvrstimo našu poziciju, samo neka nastave tim putem. Priština kaže da je Briselski sporazum mrtvo slovo na papiru, pa je i nezavisnost Kosova je mrtvo slovo na papiru'', rekao je Dačić novinarima na Sajmu medija.

Na pitanje kako vidi razvoj situacije na KiM i da li će u skorije vreme još neka zemlja povući priznanje nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije kaže da to ne sme da priča, jer će u Prištini da padnu u nesvest.

"Ne šalim se, raspoloženje je takvo. Ne bi oni povukli kandidaturu za Interpol da situacija nije takva da više nigde ne mogu da prođu, a pogotovo tamo gde je potrebna dvotrećinska većina i gde nisu u pitanju evropske zemlje'', rekao je Dačić i dodao da je za Srbiju to velika stvar.

Ministar se osvrnuo i na aferu sa prebrojavanjem srpskih glasova na izborima održanim na KiM koja ga, kaže, podseća na dokumentarno-igrani film koji su Amerikanci snimili o eboli.

Prema njegovim rečima, Srbije treba da bez ikakvih kompleksa nastavi borbu za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво