"Nijedna zemlja ne bi rekla 'ne' tržištu EAEU"

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.10.2019.

21:16

Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Ona je dodala da države koje razmišljaju o sopstvenim interesima nikada ne bi rekle "ne" tržištu Evroazijske ekonomske unije.

Brnabićeva je istakla i da Srbija mora da brine o svojim interesima i interesima svojih građana i dodala da je danas potpisan sporazum u skladu sa evropskim putem.

"Danas kada je Brisel saopštio da će Srbija morati da prekine sporazum kada postane članica, neko bi pomislio da ce to biti sledećeg meseca", rekla je Brnabićeva za RTS i dodala da Srbija želi da postane članica EU, ali da datum priključenja ne zavisi samo od nje, već i od izazova u EU.

"Mi ovog trenutka moramo da brinemo o interesima naše privrede, naših građana, a ovo je tržište od 183 miliona ljudi. Ne postoji zemlja ili vlada na ovom svetu koja razmišlja o sopstvenim interesima da bi rekla 'ne' takvom tržištu", istakla je Brnabićeva dodajući da je to srpski interes koji je takođe u skladu sa evropskim putem.

Ona je dodala da valjda i u Briselu žele da Srbija uđe u EU kao ekonomski jaka zemlja, sa održivim rastom i boljim standardom. "Ovo je sporazum koji vodi i tome", zaključila je premijerka.

Brnabićeva je istakla i da kada ceo svet igra na kartu protekcionizma, Srbija je za saradnju i slobodan protok ljudi, robe usluga, kapitala...

"Mi smo protiv protekcionizma i za slobodnu trgovinu. I ovaj sporazum govori o tome", ukazala je ona.

Ona je istakla da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za naše poljoprivredne proizvođače, privrednike, kompanije, koji sada imaju otvorena vrata tržištu od 183 miliona ljudi.

"Nadam se da ćemo u najkraćem roku imati rezultate u povećanju izvoza, boljem standardu poljoprivrednih proizvođaca, još većem prilivu stranih direktnih incvesticija, daljem padu nezaposlenosti i rastu plata", rekla je Brnabićeva.

Ona je objasnila i da Sporazum znači mnogo za privlačenje stranih investitrora jer će oni koji budu imali 51 odsto ili više srpskih proizvoda, takođe imati celo ovo tržište.

"To je konkuretna prednost Srbije koju ćemo moći da iskoristimo", istakla je Brnabićeva.

Navodi i da je večeras sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom razgovarala o sporazumu, ali i o mestu na kome se nalazi, a to je razvojni centar Skolkovo.

Zahvalila je Medvedevu zato što je omogućio da vidi Skolkovo, dodajući da je to najnapredniji razvojni centar na svetu.

"Ne samo što sam imala priliku da tu provedem par sati, već je Medvedev ceo sastanak EAEU organizovao ovde, tako da sam na maginama razgovarala sa ljudima iz Skolkova i dogovarala saradnju sa našim naučno-tehnološkim parkovima", navela je Brnabićeva.

Brnabićeva je ranije danas u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini izmedu Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica – Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: