');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

DODIK NA SAMITU POKRETA NESVRSTANIH "Uspeo je da se održi iako je današnji svet potpuno drugačiji od vremena kada je iniciran"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su vrednosti Pokreta nesvrstanih opstale svih ovih godina, posebno kada je reč o naporima za mirno rešavanje sporova, međunarodnoj saradnji, poštivanju i razvijanju multilateralizma.

dodik-sa-predsjednikom-Kube-Migelom-Dijazom-Kanelom Foto: Srna / RAS Srbija
dodik-sa-predsjednikom-Kube-Migelom-Dijazom-Kanelom

– Pokret nesvrstanih je uspeo da se održi i opstane iako je današnji svet potpuno drugačiji od vremena kada je on iniciran, ali su globalni izazovi, uz određene modifikacije, gotovo isti – rekao je Dodik.

Na pitanje koji je značaj postojanja Pokreta nesvrstanih za današnji svet, srpski član Predsedništva je rekao da je njegovo postojanje od izuzetne važnosti za svetski mir, bezbednost i saradnju.

– Kako u samom svom začetku tako i danas, svrha ovog pokreta je da pruži međunarodni balans i unese smirenost i stabilnost u bilateralne odnose, ne samo država članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih, već i u svetskoj arena – istakao je Dodik.

On je naglasio da je uveren da je upravo multilateralizam danas važniji nego ikad ranije s ciljem prevladavanja konfrontacija svih vrsta uz uvažavanje različitosti, te da je zato spoljna politika BiH usmjerena, pre svega, na očuvanje i unapređenje trajnog mira, bezbednosti, stabilnog demokratskog i sveukupnog razvoja.

Prema njegovim rečima, politička polarizacija i ekstremizmi mogu se sprečiti, ali tu treba uključiti konstruktivnu raspravu o svim osetljivim pitanjima uz pokretanje praktičnih inicijativa i projekata s ciljem jačanja interkulturalnog dijaloga i pomirenja među ljudima.

On je istakao da je različitost u Pokretu nesvrstanih zemalja najveća njegova snaga, te da će BiH kao deo sveta u razvoju i kao posmatrač uvek stajati uz Pokret nesvrstanih zemalja i njegove izgrađene vrijednosti.

Srpski član Predsedništva BiH učestvuje na 18. Samitu Pokreta nesvrstanih koji se održava u Bakuu.