25. oktobar  2019. 15.51  →  23.07 | Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

Povoljnosti za poljoprivrednike u Odžacima

ODŽACI -

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović posetio je nekoliko gazdinstava u opštini Odžaci kako bi mlade poljoprivrednike upoznao sa povoljnostima koje im obezbeđuje ministarstvo svojim programima.

video icon

Porodično gazdinstvo Mihaljevih i Milićevih u Laliću opstaje zahvaljujući povrtarskoj i ratarskoj proizvodnji jer obrađuju dvadesetak jutara.

paprika jpg

U povrtarskoj proizvodnji to je uglavnom paprika za ajvar čija je berba upravo završena, a plastenici sa zelenom salatom su već spremni. Kažu, paprika je bila rodna i opravdala ulaganja na dva jutra zemljišta.

"Ova godina je bila solidna, za razliku od prošlih godina je bilo idealno. Dobar je bio prinos i cena je bila dobra, sve je bilo dobro", kaže Aleksandar Milić.

"Podsticaji za mlade poljoprivrednike koji se okreću povrtarstvu i voćarstvu, a koji obrađuju dvadesetak jutara su ono što treba da obezbedi budućnost tih ljudi u selima", kaže Nedimović.

"Zato smo mi i osmislili ovu meru za pomoć mladima do 40 godina gde dobijaju grant do milion i po dinara unapred. Ja se nadam da će ova porodica konkurisati, ovi mladi ljudi, i da će ostvariti to pravo, jer plastenička proizvodnja to je ozbiljan profit može napraviti samo ako je čovek posvećen i ako radi", ističe ministar.

Opština Odžaci prvi put, u okviru mera ruralnog razvoja subcvencioniše troškove kamata i obade kredita.

"Mi smo tu limitirali, kako bi obuhvatili što veći broj poljoprivrednika da iznos kredita, koji oni mogu kod banaka podići jeste 500 hiljada dinara za obrtna sredstva za tekuće troškove, koje imaju u toku jedne agrarne godine. A opština Odžaci plaća troškove obrade kredita tako i kamatu", kaže Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.

Ministar poljoprivrede je u opštini Odžaci posetio i gazdinstva porodice Guteša u Bačkom Gračacu, i Srđana Mitrovića u Srpskom Miletiću. Oba se bave ratarskom proizvodnjom.

 

Tagovi