Najnovije vesti
Vesti Svet
NOVE ŽRTVE Najmanje dve osobe poginule na protestu u Iraku

NOVE ŽRTVE Najmanje dve osobe poginule na protestu u Iraku

Najmanje dve osobe su poginule, a više od 200 je ranjeno kada su pripadnici bezbednosnih snaga ispalili suzavac, vrelu vodu i gumene metke kako bi rastjerali antivladine demonstrante u Bagdadu.

Protesti u Iraku Foto: Tanjug/AP
Protesti u Iraku

Irački zvaničnik Ali ak Bajati rekao je da je među poginulima i starija osoba koja je preminula usled problema sa disanjem. Prema njegovim rečima, ranjeno je 227 osoba.

Nasilje je izbilo kada su bezbednosne snage pokušale da spreče demonstrante da dođu do bagdadske Zelene zone gde su smeštene zgrade vlasti i strane Ambasade.

Demonstranti su danas zapalili kancelarije šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana, saopštila je policja.

Protesti u Iraku
Foto: Tanjug/AP
Protesti u Iraku

Kancelarije pokreta Hikma i Asaib Al al-Hak zapaljene su u gradu Samava.

Protestanti su počeli da se okupljaju u ranim jutarnjim časovima na trgu Tahrir nakon govora premijera Adel Abdel Mahdija tokom kojeg je obećao da će naredne sedmice sprovesti reforme i prestrukturisanje Vlade.

Demonstranti su nosili iračke zastave i uzvikivali slogane sa zahtevom za ostavku Vlade i parlamenta. Oni zahtevaju i reformu izbornog zakona i uspostavljanje nove izborne komisije sa nezavisnim članovima.

Početkom meseca u sličnim demonstracijama širom Iraka bezbednosne snage ubile su 150 ljudi.

Uprkos bogatstvu naftom, brojni Iračani žive u siromaštvu, imaju ograničen pristup čistoj vodi, električnoj energiji, osnovnoj zdravstvenoj njezi i obrazovanju.