Najnovije vesti
Vesti Svet
Sa Makronovom rampom za Skoplje i Tiranu slažu se samo DESNIČARI

Sa Makronovom rampom za Skoplje i Tiranu slažu se samo DESNIČARI

Evropski poslanici iz partije "U pokretu" francuskog predsednika Emanuela Makrona i desničarski populisti iz grupe "Identitet i demokratija" često zauzimaju potpuno suprotne strane u EU, ali su u sredu bili ujedinjeni u protivljenju da se otvore pregovori o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ukazuje danas "Juropijan Vestern Balkans".

Emanuel Makron, Evropska unija, Blokada, Severna Makedonija, Albanija Foto: Tanjug / AP, Shutterstock / RAS Srbija
Emanuel Makron, Evropska unija, Blokada, Severna Makedonija, Albanija

U tom stavu oni su bili usamljeni, a čak su i partneri Makronove stranke iz grupe "Obnoviti Evropu" bili protiv te odluke, ističe portal i prenosi obrazloženja protivnika otvaranja pregovora i kritike pristalica proširenja.

Poslanik iz Makronove stranke Stefan Sežur rekao je da se francuski predsednik zalaže za proširenje, ali da je problem "totalna blokada" institucija EU koja prvo mora da bude rešena.

- Iako sam proevropski nastrojen, mislim da bi trebalo da se zapitamo o načinu reforme Saveta i metoda za donošenje odluka, pre nego što postavimo pitanje kako da dodamo dve stolice za stolom - smatra Sežur.

Njegov kolega Dominik Bilde, član grupe "Identitet i demokratija" i stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen saglasan je da bi pregovori o pristupanju trebalo da sačekaju, a kao razlog navodi, kako tvrdi, nerazvijenu ekonomiju u regionu, prisustvo organizovanog kriminala, veliki broj muslimanskog stanovništva i uticaj Turske.

- Hajde da pokažemo hrabrost da definitivno zatvorimo poglavlje proširenja i milijarde evra koji su skandalozno bačeni kao pretpristupna pomoć - rekao je Bilde.

Sličan stav ima i Ana Bonfrisko iz italijanske Lige, koja kao razlog da se ne otvore pregovori navodi kineski i ruski uticaj, prisustvo kriminalnih organizacija, kao i zbog više od 50 odsto muslimana u Albaniji i BiH, 28 odsto u Severnoj Makedoniji i 95 odsto na KiM.

S druge strane, novoizabrani izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik smatra da je ta odluka potresla osnove jedne od najuspešnijih evropskih politika.

Foto: Tanjug/AP

- Kao stalni izvestilac za Srbiju, mogu da kažem da je neuspeh da se otvore pregovori o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom naš najveći politički neuspeh da se verodostojno posvetimo proširenju - rekao je Bilčik.

I novi izvestilac EP za Severnu Makedoniju i član grupe "Obnoviti Evropu" Ilhan Kjučjuk upozorava da bi neuspeh da se nastavi sa pregovorima o pristupanju mogao da ugrozi kredibilitet EU i destabilizuje region.

On je podsetio da je premijer Severne Makedonije pozvao na rapisivanje vanrednih izbora što bi, ocenio je, moglo da dovede do toga da EU izgubi jednog od svojih najvećih saveznika u regionu.

Kjučjuk je zato pozvao lidere EU da razmotre tu odluku što je pre moguće.

Predstavnik Evropske narodne partije Anrej Kovačev započeo je debatu rekavši da će ulaganje veta na odluku o otvaranju pregovora imati političke posledice, ne samo u Severnoj Makedoniji i Albaniji, već u celom regionu.

- Mi ne možemo da čekamo do samita u Zagrebu naredne godine i trebalo bi da pokušamo da popravimo ovu grešku što je pre moguće - rekao je Kovačev.

Pročitajte još

Čak je i Kati Piri, poslanica iz Holandije, jedne od zemalja koja se takođe navodno usprotivila otvaranju pregovora, zauzela drugačiji stav od vlade svoje zemlje.

- Najteži pregovori, o imenu, doveli su do istorijskog Prespanskog sporazuma i bila je potrebna prava politicka hrabrost i pravo liderstvo, i Severne Makedonije i Grčke, da se okonča 27 godina dug spor. Koliko god bilo tužno reći, to je upravo ono što evropski lideri nisu imali, ili možda, francuski predsednik nije imao - rekla je Piri, inače članica Progresivne alijanse socijalista i demokrata.

Odlukom Evropskog saveta razočarani su izvestilac EP za Albaniju Izabel Santos, izvestilac za Crnu Goru Tonino Picula, predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, kao i svi članovi Progresivne alijanse socijalista i demokrata.

Otvaranje pregovora o pristupanju podržali su i predstavnici političke grupe "Zeleni - Evropski slobodni savez", "Evropske ujedinjene levice" i "Evropskih konzervativaca i reformista", čija je najveća članica poljska partija "Pravo i pravda".

Evropski parlament na kraju je usvojio rezoluciju u kojoj poziva vlade zemalja članica da promene odluku od prošle nedelje.