Uvek otvoreni Kari Pešić: Uvode se neka luda pravila! Neka me KSS pozove da budem mentor mladim trenerima

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.10.19. | 23:53

„Dražava treba da plati četiri profesionalca, jer je ovde interes naroda za košarku veliki“, rekao je proslavljeni stručnjak

Zanimljiv, spontat i direktan. Takav je, kao i uvek, bio proslavljeni srpski stručnjak, sada prvi trener Barselone Svetislav Kari Pešić. On je pohvalio Crvenu zvezdu, zahvalio se navijačima na toplom dočeku, ali govorio o brojim aktuelnim temama.

Bio je upitan da prokomentariše učinak reprezentacije u Kini, kao i izbor novog selektora.
„Prvih 20 minuta utakmice Crvena zvezda je dominirala. Mi nismo mogli da se pokažemo, odigrali su odlično, posebno u odbrani, borili su se za svaku loptu. Mi nismo bili dovoljno dobri, ali igrali smo koliko nam je rival dozvolio. Bili smo u drugom poluvremenu mnogo bolji. U ovakvoj atmosferi, teško je doći do pobede. Vratili smo se u trećoj četvrtini, kao da smo igrali novu utakmicu. Zaslužili smo da pobedimo”, poručio je Svetislav Pešić.

Izabrane vesti

Vrlo emotivno veče u Pioniru dopunile su i ovacije harizmatičnom Piroćancu.
“Toliko sam zahvalan, kad te tvoj komšija ceni, onda znači da vrediš. Baš mi je drago što su me tako pozdravili i ja sam uvek tu kada nešto treba da se uradi za Zvezdu. Pratim sve šta se dešava, mislim je klub na pravom putu. Izgubili su neke utakmice, ali to je sastavni deo sporta. Mi uvek pomalo preterujemo u svemu. Pokazali su karakter, videlo se to protiv Fenerbahčea i Makabija, sve bi se okrenulo da je Beron pogodio tu trojku, ali dobro, pogodiće. U oktobru smo, znate koliko traje sezona u Evropi, mi smo tek u prvom mesecu. Zahvalan sam još jednom kako me je publika primila.“

Barselona je posle velikih ulaganja ovog leta možda i najveći favorit za osvajanje Evrolige. Međutim, trenutno i katalonski klub ima probleme o kojima je pričao Pešić.
“Imamo mali problem, imamo jednog plejmejkera koji menja trojicu, ja sam igrao na toj poziciji, tako da razumem. Nije lako bez plejmejkera, ali mislim da je Hanga odigrao maestralno, da je držao utakmicu. Zahvalan sam mu na tome, mislim da je bio najbolji igrač utakmice. Ne volim toliko da gledam statistiku. I drugima nedostaju igrači, nama su svi igrači koji su igrali na SP povređeni. Nisam ih ja “povredio”, već su sami...

Očigledno Pešiću smetaju neke stvari.
„Uvode se neka nova pravila, da pripreme počinju vrlo kasno, da nema dovoljno vremena. Sad onaj Nahbar hoće da pripreme počinju 24. avgusta, on je lud dečko  Sve ekipe koje su dale mnogo igrača, imale su problem sa povredama. Ne znam zašto nas ne pitaju za metodiku treninga, što nema nikakvih konsultacija. Trening ne bi ni postojao, mi sve znamo... To nije dobro za Evroligu. Samo treningom možeš da se izboriš. Publika ne dolazi da gleda Pešića, nego igrače. Moraš da budeš fizički i mentalno spreman. Nema problema, samo postoje rešenja. Borimo se, imali smo i malo sreće, ali sreća prati hrabre”.

Upitan je da prokomentariše učinak reprezentacije u Kini.
“Očekivali smo malo više, ovde živimo. Ni u ona vremena kad je postojala Jugoslavija, nismo uvek osvajali medalje. Šteta što jedna generacija koja ima potencijal, koja još nije ostvarila ciljeve nije napravila rezultat. Oni koji su vodili igrače, treba da naprave dobru analizu. Napravili smo štetu što se nismo kvalifikovali za OI, polako bismo u tom slučaju napravili stručni štab. Nadam se da neće biti druge štete i da ne odemo na OI. Mislim da će u Savezu napraviti neke odluke da se ide dalje. Srbija kao zemlja košarke mora profesionalno da se ponaša. Mi u KSS nemamo nijednog profesionalnog trenera. Kontinuitet može da se ostvari kroz kontinuirani stručni rad, koji mogu da rade samo ljudi koji su 365 dana u Beogradu i koji rad. Za razliku od Španaca, mi imamo drugačiju situaciju, imamo dosta mladih igrača, koji su daleko od završetka svog staža. Moramo se pripremati za novi ciklus, za OI. Vidim da gospodin Vučić pomaže sport. Možda bi trebalo da se daje pare za četiri profesionalna trenera. Da li treba već sada napraviti selekciju za OI, to je pitanje, ali za sledeći ciklus već mora. Košarka je ovde veoma popularna, narod ima veliki interes. Ne može se sa pristupom “ko pobedi, neka pobedi”, bez toga uspeha neće biti”.

Da li bi želeo da bude mentor mlađim srpskim trenerima?
Dok sam bio u Bajernu, sad u Barseloni, dolazili su juniori treneri iz Argentine, iz Nemačke, Belgije, Grčke, dolaze iz raznoraznih saveza. Uvek se plaše da pitaju da li mogu da prisustvuju, ali naravno da mogu. Svako može da gleda, piše, pita. Svi treneri su u klubovima, koji moraju da prežive, a u Savezu nema. Zamislite da imamo takve trenere, koji prate mene, Željka? To bi bila prava stvar. Uopšte ne treba da se postavlja pitanje meni i Željku, kada god neko hoće, neka uskoči”.

Da li je Barsa prvi favorit za titulu?
“Zamislite da nismo favoriti. Nema ništa lepše od toga da smo favoriti. Radujemo se svakoj pobedi, želimo da osvojimo sve trofeje, ali oni se ne mogu naručiti kao u restoranu, mora da se dobro priprema. U Evroligi treba dobiti svaku utakmicu, pa i Zvezdu. Mi imamo veoma komparativnu ligu, koja je posle NBA možda i najuzbudljivija. Nikada se ne zna rezultat svakog meča. Sve su to visokoprofesionalne ekipe sa odličnom organizacijom. I nije nam lako u ACB ligi. Svaka nedelja je novi izazov, sad je problem što nema vremena da se odmore neki igrači”.

(Foto Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara