Najnovije vesti
Vesti Svet
JEDINI NAČIN ZA IZLAZAK IZ KRIZE Džonson zbog Bregzita pisao Korbinu, traži vanredne izbore 12. decembra

JEDINI NAČIN ZA IZLAZAK IZ KRIZE Džonson zbog Bregzita pisao Korbinu, traži vanredne izbore 12. decembra

Britanski premijer Boris Džonson kaže da planira da zatraži od parlamenta da odobri održavanje vanrednih izbora 12. decembra.

Boris Džonson Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
Boris Džonson

Džonson smatra da je to jedini način da se prekine zastoj oko Bregzita, prenosi AP.

Naredni opšti izbori u Britaniji zakazani su tek za 2022. godinu zbog čega Džonsonu treba odobrenje parlamenta da bi raspisao vanredne izbore.

Pročitajte još

On je to već pokušao dva puta, ali neuspešno.

Džonson je rekao da bi 12. decembar dao poslanicima dovoljno vremena da pre izbora pregledaju njegov zakon o Bregzitu.

Prema tom planu, parlament bi nastavio da radi do 6. novembra, kada bi počela kampanja.

Pismo Korbinu

Britanski premijer uputio je pismo lideru opozicionih laburista Džeremiju Korbinu u kojem od njega traži da podrži održavanje izbora 12. decembra i nudi mu mogućnost za ratifikovanje vladinog sporazuma o Bregzitu pre izbora.

Džonson je u pismu naveo da parlament i dalje može da usvoji sporazum o izlasku Britanije iz EU ako podrži vladin plan za održavanje vanrednih izbora, prenosi Rojters.

On je naglasio da je "izuzetno skeptičan" da će parlament prestati da glasa za odlaganje Bregzita, ali da je voljan da ponudi poslanicima više vremena da ratifikuju sporazum o Bregzitu.

"Ako se posvetite glasanju za izbore naredne nedelje (u slučaju da EU ponudi odlaganje do 31. januara i da vlada to prihvati, kao što je zbog parlameta pravno i primorana da uradi), tada ćemo biti na raspolaganju sve vreme moguće od danas do 6. novembra da se razgovara o predlogu sporazuma o povlačenju i da se o njemu glasa", naveo je Džonson u pismu, koje je objavio na Tviteru.

On je dodao da to znači da bi Bregzit mogao da bude sproveden pre izbora 12. decembra, ako poslanici izaberu to da urade.