');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Ron Džonson: Grenel i Palmer IMAJU PLAN za Kosovo i Metohiju

Američki republikanski senator Ron Džonson tvrdi da su Beograd i Priština tražili da se SAD više angažuju u rešavanju kosovskog pitanja i navodi da specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer imaju zajednički plan za KiM, koji je primarno fokusiran na ekonomiju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
grenel palmer kombo RAS Tanjug Dimitrije Goll, Slobodan Miljevic Foto: Tanjug/Dimitrije Goll, Tanjug/ Slobodan Miljević / RAS Srbija
grenel palmer kombo RAS Tanjug Dimitrije Goll, Slobodan Miljevic

Džonson, koji je i predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, pred kojim je u sredu održžan pretres o Zapadnom Balkanu, ocenio je za "Glas Amerike" da kraj ove godine nije realan rok za reššavanje pitanja Kosova i Metohije, ističući da se čeka formiranje vlade u Prišštini, i da idu izbori u Srbiji.

Ron Džonson
Foto: RAS Srbija
Ron Džonson

On je naglasio da neće da postavlja vešštačke rokove i da je bolje ići "korak po korak".

- Kosovo mora da formira vladu i ne žželim da postavljam vešštačke rokove. I mene su i predstavnici Beograda i predstavnici Prišštine pitali da li mogu više da se angažžujem, oni žžele da SAD u potpunosti posveti - rekao je Džonson.

Pročitajte još

Na pitanje da li to znači da su Beograd i Priština "tražili Grenela", on kaže da su tražili od SAD da se više angažuju.

- I to bi trebalo da bude pozitivan znak što imamo specijalnog predstavnika Stejt departmenta - Palmera - i specijalnog izaslanika Bele kuće - Grenela. Čuli smo na ovom pretresu da se njih dvojica koordiniššu - navodi Džonson.

On kaže da je razgovarao sa obojicom i da imaju neki plan, čiji je primarni fokus na ekonomskim šansama.

- Mislim da tu mogu neššto da postignu i da onda pokuššaju da vrate obe strane za sto da rade zajedno, a mi da ih podržžavamo - rekao je Džonson.

On je dodao i da bi "bilo lepo" da Priština ukine takse, a da Beograd prestane da radi na tome da druge zemlje povuku priznanje Kosova.

- To bi bio važžan korak. Mislim da i Palmer i Grenel tražže neku investiciju koja bi ohrabrila obe zemlje da sarađuju. Radimo sve što možžemo kako bismo promovisali bolje ekonomske prilike i privlačenje investicija i građanima obe zemlje poslali signal da će to biti ishod uspešnog dogovora obe strane - rekao je Džonson.