Književnost

Zadužbina "Petar Kočić" među laureatima

Zadužbina "Petar Kočić" među laureatima
Foto: Tanjug | Zadužbina "Petar Kočić" među laureatima

Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd" jedan je od laureata Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za knjigu "Ljubomir Stojanović, stare srpske povelje i pisma", saopštio je danas žiri.

Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore pripala je "Svetigori" sa Cetinja za izdanje "Izabrana djela arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija".

Nagradu je dobila i kuća New Avenue Books za knjigu "Velike srpske priče" /Great Serbian Stories/ i Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd" za knjigu "Ljubomir Stojanović, stare srpske povelje i pisma".

Direktor i urednik Zadužbine "Petar Kočić" Nikola Vukolić rekao je novinarima da je velika čast za Zadužbinu i njega što su dobili vrijedno priznanje.

On je poslije uručenja priznanja izrazio zadovoljstvo što je Zadužbina nagrađena na prestižnoj manifestaciji kao što je Međunarodnog beogradskog sajam knjiga.

"Lijepo je i to što je priznanje došlo u trenutku kada je Srbija jedna velika otvorena knjiga", rekao je Vukolić.

Izdavačka kuća "Laguna" dobitnik je nagrade za izdavača godine Beogradskog sajma, a za izdavački poduhvat godine ravnopravno su nagrađeni Matica srpska iz Novog Sada za "Deseto kolo antologijske edicije 10 vekova srpske književnosti" i "Prozna dela srpskih naučnika" u izdanju "Službenog glasnika" i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" u Beogradu.

Na svečanosti je saopšteno da je nagrade dodijelio žiri u sastavu Dragan Simeunović (predsjednik), Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, Zorana Opačić i Marina Vulićević.

Priznanjem za dječiju knjigu godine ravnopravno su nagrađene knjige "Neću da mislim na Prag" Sonje Ćirić u izdanju "Lagune" i "Poziv" Nikolete Novak u izdanju "Pčelice".

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip dodijeljeno je knjigama "Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu" izdavačke kuće Medija centar "Odbrana" i "78 dana apokalipse - istina optužuje, NATO bombardovanje Jugoslavije 1999" u izdanju Asocijacije "Srpska veza" i Izdavačke kuće "Prometej".

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je Zavodu za udžbenike i Kriminalističko-policijskom univerzitetu za knjigu "Rodolf Arčibald Rajs - izabrana dela".

U toj kategoriji je nagrađena i knjiga "Dobrica Ćosić - između politike i književnosti" Zorana Avramovića u izdanju Zavoda.

Nagrada "Bogdan Kršić" za najljepšu knjigu na Sajmu knjiga otišla je u izdavačku kuću "Kreativni centar" za knjigu "Dobrosav Bob Živković", a za najljepšu knjigu za djecu je proglašena "Dar Mar" Dragane Mladenović.

Specijalnim priznanjem za mladog dizajnera nagrađen je Andrej Dolinka za knjigu "Cimanje slike" Pavla Levija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije