Konferencija o ekonomiji u CG: Preko milijardu evra stranih investicija za dve i po godine 1Foto: B. Pejović

Crnogorska ekonomija već punu deceniju beleži stabilne stope rasta, a samo rast u poslednje tri godine jasno potvrđuje napredak koji ostvarujemo, kazao je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvrajući danas dvodnevu međunarodnu konferenciju Sinergija-ključ uspeha regiona koja se održava u Budvi.

Premijer Markovic je takođe kazao da je dobar trend direktnih stranih investicija dodatna potvrda kvalitetnog poslovnog ambijenta i sigurnosti ulaganja koji je kreiran.

Preko milijardu evra neto priliva stranih ulaganja u poslednje dve i po godine nisu splet slučajnih okolnosti već rezultat posvećenosti, rekao je takođe crnogorski premijer Duško Marković.

Učesnike konferencije na otvaranju pozdravio je predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, koja je organizator konferencije o
ekonomiji regiona koja se tradicionalno održava u Budvi, devetu godinu zaredom. Na konferenciji učestvuje veliki broj privrednika i asocijacija iz regiona a među njima je i predsednik Privrdene komore Srbije Marko Čadež.

Na konferenciji su uručeni i sertifikati 15 opština regiona koje imaju najbolje uslove za ulaganje i poslovanje a među njima dobitnik iz Crne Gore je opština Bijelo Polje dok su nagrađene opštine iz Srbije Ćuprija, Požarevac i Šabac. Iz Bosne i Hercegovine sertifikate su dobile opštine Banjaluka, Bijeljina, Bosanska Krupa, Brod, Kakanj, Maglaj, Novi Grad, Prnjavor, Tesanj, Trebinje i Zavidovici.

Marko Čadež, predsednik UO KIF: Ekonomije regiona deo evropske ekonomske strukture

Mi želimo da što pre počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom kao i da se primeni vizna liberalizacija za građane Kosova, izjavio je Marko Čadež predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF) danas u Budvi na pres konferenciji u okviru skupa Sinergija – ključ uspeha regiona.

Evropski lideri treba da slušaju glas sopstvene privrede koja im je jasno poručila da su ekonomije Zapadnog Balkana deo  evropske ekonomske strukture, kazao je Čadež.

Čadež je podsetio da su predstavnici Evropske komore koja predstavlja 21 milion kompanija nedavno poručili da žele zemlje Zapadnog Balkana da budu članice Evropske unije, ali da je samo nekoliko dana nakon toga održan samit na kojem nisu započeti pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom niti je urađeno išta po pitanju vizne liberalizacije  za građane Kosova.

Čadež je rekao da KIF koji predstavlja 350.000 kompanija regiona može svojim članicama da ponudi konkretne stvari kao što je projekat CHALLENGE FUND.

Krećemo u realizaciju tog projekta kroz koji ćemo zajedno sa nemačkom razvojnom bankom Kfw dati 12 miliona evra grantova konzorcijumima kompanija i edukativnih ustanova. To je veoma konkretan proizvod koji dolazi od KIF, rekao je Čadež. Kazao je  i da se radi projekat sa nemačkom privrednom komorom koji bi trebalo da doprinese podizanju kapaciteta privrednih komora regiona. Prvo počinjemo da radmo sa PK Albanije.

On je naveo da je isti projekat namenjen povezivanju regionalnih sa nemačkim kompanijama što je veoma važno jer im se na taj način omogućava da se sretnu sa potencijalnim kupcima, ali i da se pripreme i budu spremni da rade sa njima, kazao je Marko Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari