NALED: Požarevac, Šabac i Ćuprija među najuspešnijima u regionu 1Foto: Naled

Mreža za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi uručila je danas predstavnicima 17 gradova i opština iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore sertifikate da su „po meri privrede“, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Za 39.000 preduzetnika i privrednih društava, kao i 900.000 građana koji u njima žive, to znači da mogu da računaju na usluge lokalne uprave po najvišim međunarodnim standardima, piše u saopštenju.

Među ovogodišnjim dobitnicima sertifikata su Banja Luka, Bijeljina, Maglaj, Zavidovići, Trebinje, Brod, Kakanj, Tešanj, Novi Grad, Žepče, Prnjavor, Bosanska Krupa i Bihać iz BIH, Požarevac, Šabac i Ćuprija iz Srbije, a prva lokalna samouprava iz Crne Gore koja je ispunila uslove za sticanje certifikata je Bijelo Polje.

Šapcu je to drugi sertifikat koji dokazuje da stalno radi na unapređenju uslova poslovanja.

Do sada su 54 lokalne samouprave dobile sertifikat da su „po meri privrede“, a još 33 su u postupku sertifikacije.

Analize su pokazale da su uslovi za poslovanje u tim mestima 70 odsto bolji nego u gradovima i opštinama koje nemaju tu potvrdu kvaliteta, a gotovo triput su uspešnija u privlačenju investicija, naveo je NALED.

Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) od 2012. sprovodi više od 20 institucija i organizacija iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije. Podršku programu dala je Vlada Nemačke putem Otvorenog regionalnog fonda GIZ za modernizaciju opštinskih usluga.

„BFC SEE program dokazao se ne samo kao dobar instrument za unapređenje usluga na lokalnom nivou već i kao odlična platforma za unapređenje regionalne saradnje kroz razmenu iskustava i dobrih reformskih praksi kao što su elektronske građevinske dozvole, pojednostavljena registracija sezonskih radnika, reforma katastra i druge“, rekao je ambasador Nemačke u Crnoj Gori Robert Veber u Budvi na dodeli sertifikata u okviru „Konferencije o ekonomiji Montenegro 2019“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari