24. oktobar  2019. 12.07  | Izvor: Tanjug

"Eko Ora" u NP "Đerdap" za podizanje svesti o ekologiji

BEOGRAD -

Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije (SORAS) organizuje projekat "Eko Ora" u Nacionalnom parku "Đerdap", koji počinje danas u Kladovu i traje sve do 27. oktobra.

Opšti cilj projekta je podizanje svesti i znanja u oblasti ekologije i održivog razvoja mladih, kao i negovanje vrednosti volonterskog i dobrovoljnog rada mladih iz različitih sredina Srbije.

djerdapska klisura jpg

Tema ovogodišnje "Eko Ora" radne akcije su vode i sve aktivnosti će biti podređene ovoj temi, zbog činjenice da eksploatacija vode u Srbiji zadnjih decenija konstantno raste, a stepen zagađenja rečnih tokova i pijaćih izvora se povećava.

Projekat okuplja grupu od četrdesetoro mladih ljudi uzrasta od 14 do 20 godina, kao i deset edukatora iz mnogih delova Srbije.

Osim radnih aktivnosti na pošumljavanju i uređenju prostora Omladinskog kampa "Karataš", mladi će učestvovati i u radionicama u kojima se uče ili obnavljanju znanja i veštine iz ekologije, komunikacije, javnog zastupanja ekoloških interesa u lokalnoj zajednici, zelene ekonomije, zaštiti i preradi voda i drugo, a sve sa ciljem da u sopstvenoj lokalnoj zajednici budu pokretači ekoloških i drugih aktivnosti.

Savez je osnovan radi ostvarivanja ciljeva u oblasti društveno humanitarnih aktivnosti, dobrovoljnog i društveno korisnog rada, ekologije, omladinskih radnih akcija i obeležavanja datuma izgradnje značajnih objekata i susreta.
Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Tagovi