Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "113 minijatura"

Otvorena izložba "113 minijatura"
Foto: Srna | Otvorena izložba "113 minijatura"

U Kotor Varošu je otvorena izložba slika autora Gavre Popovića iz Kneževa pod nazivom "113 minijatura", u čijem su fokusu čovjek i ptice.

Izložbu je sinoć galerijskom prostoru kino-sale otvorio kotorvaroški slikar Branko Rusmir, koji je pojasnio da je minijatura figuralna scena ili portret malog formata, rađena u različitim tehnikama i na različitim podlogama.

"U Popovićevim minijaturama, koje obuhvataju period od posljednjih 50 godina, prikazan je zanimljiv, čudesan i apstraktan umjetnikov svijet", naveo je Rusmir.

Prema riječima Rusmira, u fokusu Popovićeve umjetnosti nalazi se čovjek, tačnije ljudi i ptice.

"Čovjek je u centru stvaralaštva, a ptice su dominantne u većini minijatura, kao stvarna i mitološka bića", istakao je Rusmir.

Gavro Popović, nastavnik koji živi i radi u Kneževu, izlagao je više samostalnih i kolektivnih izložbi u Skoplju, Rijeci, Banjaluci, Tesliću i Mrkonjić Gradu.

Popović je i kolekcionar istorijskih dokumenata i ćiriličnog materijala koji je u Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu bio izložen pod nazivom "Dani ćirilice od početka pismenosti do današnjih dana".

Organizator izložbe "113 minijatura" je Javna ustanova "Centar za kulturu, sport i informisanje" Kotor Varoš.

Izložba će biti otvorena do ponedjeljka, 28. oktobra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije