Moskva poslala S-400" i "pancir" na vežbe u Srbiji

Zajednička taktička vežba raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije "Slovenski štit 2019" održava se na teritoriji Republike Srbije, saopštilo Ministarstvo odrbane. "RIA Novosti" javlja da je Rusija poslala u Srbiju na vežbu sisteme S-400 i "pancir".

Vežba "Slovenski štit" će se realizovati u rejonu aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" na Batajnici i na poligonu "Pasuljanske livade", uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protvvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odrbane.

Kako je navedeno, cilj vežbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora, kao i obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vežbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković.

Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vežbi će biti korišćeni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, navedeno je u sopštenju Ministarstva odbrane, bez prciziranja o kojim se sistemima radi.

U međuvremenu je agencija RIA Novosti, koja se pozvala na Ministarstvo odbrane Rusije, javila da za potrebe vežbe, iz Rusije u Srbiju stiže raketni sistem S-400. Navodi se da je Rusija takođe poslala bateriju raketnog sistema "pancir". 

Ističe se da će to biti prvi put da taj sistem učestvuje na vežbi u inostranstvu.

Kako RTS saznaje, S-400 je dopremljen velikim transportnim avionom "an-124 ruslan", ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Prva faza vežbe "Slovenski štit" je počela u septembru u Astrahanskoj oblasti u Rusiji. tada su pripadnici srpske vojske imali priliku da vide sistem S-400.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво