AKTUELNO

Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste, nalazi se u poseti Vašingtonu tokom koje je planiran niz sastanaka sa američkim zvaničnicima. Nakon prvog dana posete, za NOVO JUTRO televizije Pink, istače da je dijalog između Beograda i Prištine glavna i dominantna tema.

- Posebno se ističe da na taj način treba da se dođe do kompromisnog rešenja uz upravljanje i podršku SAD - rekao je Jevtić.

Kako kaže, takođe tema o kojoj se dosta govori jesu upravo završeni izbori na KiM i ono što se dešava i nakon njih.

- Iskazao sam zabrinutost oko određenih radnji i slika koje su juče odlazile iz Prištine, u vezi sa prebrojavanjem glasova koji su došli iz Srbije putem pošte, gde nije ni malo prijatno bilo videti te ljude koji su u odelima vršili prebrojavanje glasova – rekao je Jevtić.

Kako kaže, zabrinjava i stalna tendencija da neko želi da izazove incident.

- Očekujemo da predstavnici međunarodne zajednice daju svoje mišljenje i svoj sud o svemu tome, i da se ukoliko su ovi izbori demokratski, ne pravi razlika između glasova koji su došli putem pošte u Srbiji i onih koji su došli iz drugih zemalja – rekao je Jevtić.

Jevtić kaže, bio je u prilici da razgovara sa zvaničnicima Stejt departmenta.

- Svi već znaju da je Metju Palmer specijalni izaslanik Stejt departmenta za pregovore Beograda i Prištine, a sa druge strane tu je i specijalni izaslanik iz Bele kuće, ambasador Gremel. I sa jedne i sa druge strane mogli smo čuti jasan stav da do kompromisa treba doći zarad budućnosti i da je Amerika spremna da podrži taj proces - rekao je Jevtić.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, istakao je da kada slušamo amerikance deluje kao da je Priština predstonica države od 300 miliona stanovnika sa nuklearnim oružjem, pa sad amerikanci tu ništa ne mogu.

- Priština je centar jedne vrste post-moderne kolonije koju su oni otimali od Srbije, ne da bi stvorili državu, već da bi napravili svoj protektorat. Ako Vašington želi kompromis, oni mogu odmah da ubede svoje prištinske marionete da krenu tim putem, a evidentno je da se to ne dešava - istakao je Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, jasno je da i dalje ne pokazuju dobru volju.

- Potpuno je jasno da SAD za sada izbegavaju da bilo šta učine. Videćemo šta će se dalje dešavati, ali ono što za sada imamo ne ohrabruje - rekao je Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Francuski humanitarac Arnom Gujon, istakao je da se našao na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak na Kosovo, ali da mu, kako dodaje, nije jasno zbog čega se našao na tom spisku.

- Žalio sam se na tu odluku, ali najbitnije je da se pomoć nastavlja i da nastavljamo svoje humanitarne konvoje. Nastavljamo sa projektima, svakog dana sa više od 2.000 ljudi širom enklava južno od Ibra hrani preko narodnih kuhinja i želimo da im damo mogućnost da se snadbevaju – rekao je Gujon.

Kako kaže, u Francuskoj je i dalje teško govoriti istinu koja se dešava na KiM, jer je, ističe, još jaka i prisutna anti-srpska propaganda.

- Naš cilj, jeste, pored humanitarne pomoći Srbima na KiM, i da predstavimo Francuskoj javnosti šta se zapravo tamo dešava. Mislim da je Makron pokazao da ima drugačiji, realniji pristup. On prihvata raznolikost sveta i mislim da to ide u dobrom smeru – rekao je Gujon.

#Dalibor Jevtić

'