Može li EP da "izgladi" stvari?

Evropski parlament glasaće danas o rezoluciji kojom se osuđuje odlaganje pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije i pruža podrška proširenju.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.10.2019.

08:44

Može li EP da
Ilustracija: Depositphotos/ Vlakoh

Nakon što su u raspravi s predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Donaldom Tuskom i Žan-Klodom Junkerom poslanici Evropskog parlamenta osudili odluku kojojm je odložen početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, poslaničke grupe su izradile i nacrte rezolucija.

U njima Evropska narodna partija ( EPP), socijaldemokrate ( S&D), liberali ( Renew), Zeleni i Evropski konzervativci i reformisti ( ECR) ukazuju na štetnost i moguć‡e posledice novonastale situacije kada je u pitanju politika proširenja EU.

Najveć‡e političke grupacije u Evropskom parlamentu izražavaju razočarenje blokadom početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severenom Makedonijom.

Rezolucijom žele da ukažu na značaj nastavka proširenja EU na Zapadni Balkan u cilju finalizacije evropskog projekta, odnosno mira, prosperiteta, stabilnosti i bezbednosti regiona i cele Evrope.

Evropski parlement će po ubrzanoj proceduri raspravljati o ovom nacrtu i nacrtima drugih grupacija i pokušati da pripremi usaglašen tekst o kome bi se glasalo na plenarom zasedanju Evropskog parlamenta 24. oktobra u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: