• Search form

24.10.2019 | 00:17

12. Kondenz

12. Kondenz

Festival savremenog plesa i performansa Kondenz počeo je 23. oktobra predstavom “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu” u Kulturnom centru Grad, a u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, do 4. novembra na više lokacija u Beogradu nudi još desetak performansa, te predavanja, razgovore i prezentacije. Posebna pažnja 12. Kondenza posvećena je predstavljanju njujorške savremene plesne scene, pitanju radnih odnosa i ženskog rada, kao i rodnih identiteta i društvenih normi.

Menadžerka Stanice - Servisa za savremeni ples Marijana Cvetković istakla je angažovan program 12. Kondenza koji pokriva teme značajne za šire društvene grupe od umetničkih: "Ove godine smo uspeli da napravimo jako veliki program, veći nego ranije, zato što smo nekako bili tvrdoglaviji da, uprkos odsustvu ozbiljne podrške, nađemo načina da dovedemo više umetnika i da otvorimo više tema za koje smatramo da su važne, hitne i velike ne samo za plesnu, već i za kulturnu scenu... Teme koje se tiču polja performansa i normativa unutar plesa i odnosa prema telu, do političkih tema kakvi su uslovi rada u kulturi i uslovi rada za žene, umetnice i kulturne radnice. Mislimo da su to teme koje prevazilaze polje plesa, koje zapravo obuhvataju čitavu našu društvenu stvarnost i tiču se ogromnog broja ljudi. U ovom konkretnom slučaju mi smo želeli da damo primer jedne male zajednice kao što su plesna i performans, i problema sa kojima se ta zajednica sreće kada se govori o uslovima rada, a da zapravo to bude samo jedan uzorak društvenih problema oko ovog pitanja koja pokrivaju mnogo veći broj ljudi“.

Predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”, kojom je otvoren 12. Kondenz, svojevrsni je post-kabaretski muzički igrokaz koji se opire kanonima, kategorijama, šablonima i paternima, a sastoji se od niza performansa fokusiranih na turbulentne emotivne relacije protagonista različitih iskustava i profesija (dreg kraljice Markiza de Sada i Dekadenca, dreg kraljevi Zed Zeldić Zed, Darlin Brando i Fritz Klein, lažna kraljica Johanna Helmut Kohl).

Markiza de Sada, jedna od likova u toj predstavi, rekla je da je učešće na Kondenzu samo još jedan način za skretanje pažnje na društveno-političku stvarnost.

Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu, KC Grad, foto: Luka Knežević Strika

Predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu” je deo festivalske programske celine “Kvir i performans”, u okviru koje će biti izvedena i “Mesečina“ Aleksandra Georgieva i Daria Bareta Damasa, umetnika iz Makedonije i Španije, te “Exploded Goo” (Eksplodirana sluz) Zrinke Užbinec, a biće prikazan i film “Pogled” Marka Pejovića, uz razgovor na temu umetnosti i njene socijalne funkcije.

Druge festivalske večeri, 24. oktobra, Rita Gobi iz Mađarske izvešće u Bitef teatru performans “Volitant” koji predstavlja stanje između “već-ne-tu” i “još-ne-tu”, uvodeći publiku u svet metamorfoze.

Performans “Doći će partizani opet” Dušana Murića biće izveden 25. oktobra u Magacinu u Kraljevića Marka, gde će 26. oktobra biti predstavljeno “Delo u hodu” Teodora Tajhmana, Dunje Crnjanski i Frosine Dimovske. Imerzivni “Poiesis sopstva” Snježane Premuš biće izveden u Magacinu 27. oktobra i 28. oktobra, a zbog ograničenog broja mesta, potrebna je prijava na mejl stanica.info@gmail.com.

Doći će partizani opet

Njujorški segment programa 12. Kondenza počinje 27. oktobra u Bitef teatru plesnom predstavom “Jugoslavija” Mariane Valensije, koja istražuje teme transmisije, prevoda, relacija, blizine i mešanja iz različitih uglova posmatranih anegdotskih, istorijskih i opservacijskih tekstova.

Mariana Valensija istražuje u predstavi “Yugoslavia” teme transmisije, prevoda, relacija, blizine i mešanja iz različitih uglova posmatranih anegdotskih, istorijskih, čudnih i opservacijskih tekstova. Ona povlači linije između panslovenskog jezika i svog odrastanja pored očuha Poljaka; analizira svoj mešoviti identitet kroz prenošenje kulturnih obrazaca svog bližnjeg sa kojim nije u krvnom srodstvu. Marijanin odnos prema očuhu rezonira linijama srodstva koje ona pronalazi među folklornim predstavama vampire i telima koja umiru od side.

Yugoslavia

U okviru predstavljanja njujorške scene, programska direktorka i kustoskinja u organizaciji Danspace Project Lidija Bel održaće 27. oktobra u Ostavinskoj galeriji predavanje “Razglednica iz Njujorka”, a govoriće o skorašnjim i budućim plesnim inicijativama u Njujorku: o kolektivnim istraživačkim praksama, strategijama dokumentovanja plesa i istorijskoj imaginaciji. Takođe, pokazaće video inserte iz programa “Dancing Platform Praying Grounds: Blackness, Churches, and Downtown Dance” kustosa Redžija Vilsona i collective terrain/s, koje je organizovala sa Džazmin Hern i Tatjanom Tenenbaum.

Iz Njujorka dolazi kustoskinja Muzeja moderne umetnosti (MoMA) Ana Janevski, koja radi u Odeljenju za medije i performans, a održaće dva predavanja - 2. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti i 3. novembra u Magacinu u Kraljevića Marka. Govoriće o muzealizaciji plesa i performansa i muzejskom kontekstu za produkciju, proučavanje i čuvanje plesa i performansa kao nematerijalnog nasleđa.

Program 12. Kondenza obuhvata i javno slušanje audio performansa “Radovi na sceni”, u izvođenju glumca Milutina Dapčevića, a nastalog u okviru nacionalne postavke Srbije na nedavnom 14. Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora. Taj program, čiji su kustosi Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Maja Mirković, zasnovan je na proučavanju kulturnih politika Jugoslavije i Srbije i načinima na koje su ove zemlje “dizajnirale” umetničku scenu i definisale uslove rada, a biće izveden 29. oktobra u Ostavinskoj galeriji.

U okviru festivalskog segmenta posvećenog ženskom radu i radnim odnosima, 29. oktobra u Magacinu u Kraljevića Marka Nina Gojić i Tajana Josimović predstaviće istraživanje na temu “Kako žive umetnice”, nastalo u sklopu projekta “Kako žive umetnice u Rijeci i okolini” tokom 2017. i 2018. Istraživanje je obuhvatilo više od stotinu umetnica i radnica u kulturi iz Rijeke i okoline, a iz njega su nastali publikacija, svojevrstan organizacijsko-umetnički memento, te mural posvećen ženama Rijeke.

Kako žive umetnice

Aleksandar Georgiev i Dario Barreto Damas, umetnici iz Makedonije i Španije, izvešće 30. oktobra u Centru za kulturnu dekontaminaciju performans “Mesečina”, koreografski projekat fokusiran na pesničke strukture, inscenirano istraživanje raseljenih značenja i skrivenu stvarnost, koji je deo programa “Kvir i performans”.  

Povodom 35 godina Teatra Mimart, 30. oktobra u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće priređena projekcija video intervjua koje je napravio Marko Milić sa Nelom Antonović, uz razgovor s publikom. Razgovor sa osnivačicom i rediteljkom Mimarta biće posvećen istrajnosti i motivaciji za delovanje na umetničkoj sceni u Srbiji tokom poslednjih 35 godina, kao i brojnim drugim temama od značaja za njen rad.

Predstava Zrinke Užbinec “Exploded Goo” (Eksplodirana sluz), koja će biti izvedena u Magacinu 1. novembra, pokušava da sklopi čudovište u realnom vremenu. Inspirisana je isečcima iz fotomontaže i napravljena od eksplodiranih delova plesa, pokreta, gestova, slika i značenja. Ona je lična želja da se izazove normativna i linearna percepcija tela plesača na sceni vraćajući se monstruoznom, mnogobrojnom, telu između. “Eksplodirana sluz”, deo programa posvećenog kviru i performansu, istražuje himernu i montažnu percepciju plesnog tela, prihvatajući njihove prekide i propuste za vreme plesa”, stoji u sinopsisu tog dela.

Exploded Goo

Program 12. Kondenza upotpuniće 2. novembra u Ostavinskoj galeriji predstava “Van radnog vremena” Dejana Srhoja, uz učešće desetoro plesača iz Ljubljane i grupe domaćih učesnika, koja je u trodnevnoj radnoj sesiji u Beogradu kreirana specijalno za ovu priliku. Taj projekat bavi se zajedničkim traženjem radosti u plesnom radu i uz pomoć koreografskih alatki. Svi sa prethodnim plesnim znanjem su pozvani da učestvuju.

U okviru festivalskog segmenta posvećenog ženskom radu, 2. novembra u CZKD-u biće izvedena i predstava “Neću dugo ostati ovde” Ide Daniel, koja se bavi odnosom tela sa ženama koje ga “naseljavaju”, te preispituje kakvo je to telo u kome one uživaju.

Festival će zvanično biti zatvoren Delikatesnim ponedeljkom 4. novembra u u Kulturnom centru Grad. Ulaz na sve programe je besplatan.

Program 12. Kondenza sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf)

*Foto: Kondenz - promo

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav