Rusija glavna sila u Siriji: Svoje snage raspoređuje na sever dok se Kurdi povlače

D. D. S.

23. 10. 2019. u 22:02

Rusija u dogovoru sa Turskom rasporedila snage i pojačala uticaj na Bliskom istoku

Русија главна сила у Сирији: Своје снаге распоређује на север док се Курди повлаче

Foto AP / Sirijski vojnici na severu zemlje

DAN pošto su predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije, Moskva je upozorila kurdske borce da će se ponovo suočiti sa turskim napadom, ako ne povuku svoje snage u skladu sa sporazumom.

Sirijske i ruske snage raspoređuju se na severoistoku Sirije kako bi nadgledale povlačenje kurdskih boraca i uklanjanje njihovog naoružanja sa granice s Turskom. Turske snage i njihovi saveznici iz redova sirijskih pobunjenika obezbeđuju grad Ras el Ajn na severoistoku Sirije.

Prema sporazumu, Turska zadržava oblast koju je osvojila invazijom, dok će ruske i sirijske snage kontrolisati ostali deo duž sirijsko-turske granice. Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je ostvaren "veliki uspeh" u Siriji formiranjem bezbednosne zone:

- Primirje je poštovano i borbe su završene. Kurdi su na bezbednom i vrlo dobro su sarađivali sa nama - naveo je.

Dogovor Putina i Erdogana, o kontroli nad severoistokom Sirije, uz granicu s Turskom, zacementirao je ulogu Rusije kao glavne sile u Siriji i pojačao njen značaj na Bliskom istoku, dok slabi uticaj SAD, ocene su svetskih medija.

SPORAZUMI

MINISTAR spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je u Ankari da je Turska za pet dana postigla istorijske sporazume s dve najveće svetske sile, Rusijom i SAD i da su "te države prihvatile legitimitet operacije 'Izvor mira'".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Гојко

24.10.2019. 10:57

@Mikiboy - Успех је и да су се у 9 дана 30.000 сиријских војника пребацило на исток Сирије који је био под контролом Курда.

MALI PERICA

24.10.2019. 09:33

dali ce se turci ikada povuci iz sirije ili je ovaj napad i osvajanje ujedno i okupacija.