Novi zakon smanjio porez za građane koji imaju više komada oružja

Novim zakonom koji uređuje legalno posedovanje oružja država je značajno smanjila porez za građane koji imaju više komada pištolja ili drugih vrsta cevi.
Novi zakon smanjio porez za građane koji imaju više komada oružja
Foto: Pixabay
Oni će ubuduće za jedno oružje, za koje imaju dozvolu, biti oporezovani sa 18.280 dinara, dok će ih svaki sledeći komad registrovanog oružja koštati po 3.670 dinara godišnje, piše Blic.
 
Praktično, vlasnik tri pištolja koji ima dozvolu za nošenje oružja do sada je godišnji porez na registrovano oružje plaćao 54.840 dinara, a po novom zakonu koji će stupiti na snagu u januaru 2020. njegova obaveza bi trebalo da bude nešto veća od 25.000 dinara. To znači da će za jedan komad oružja (koji jedino i mogu nositi) plaćati porez na nošenje, a za ostala oružja porez za držanje.
 
Novina je i da se na nestalo registrovano oružje, a čiji je nestanak prijavljen, sada neće plaćati porez u periodu od dana prijave nestanka do dana vraćanja oružja vlasniku.
 
Građani Srbije legalno poseduju skoro milion komada oružja, pokazuju najnoviji podaci MUP. Najčešće je reč o pištoljima i revolverima, ali i lovačkom i sportskom oružju, kao i o drugim tipovima oružja. Civili prosečno godišnje registruju čak 17.000 komada oružja, što je dnevno u proseku 46 komada.
 
Porez na registrovano oružje plaća se na godišnjem nivou, po svakom komadu oružja. Ministarstvo unutrašnjih poslova je od 2014. do prošle godine sprovelo tri procesa legalizacije oružja. Takođe, od 1. juna 2017. pooštreni su zakoni, te je za naoružanje u ilegalnom posedu predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora.
 
Izmenama Zakona o porezu na upotrebu i nošenje dobara predviđene su i olakšice za vlasnike hibridnih vozila i one čiji je pogon isključivo električni. Oni od 1. januara 2020. neće morati da plaćaju porez na upotrebu, a koji se plaća prilikom registracije.
 
"Porez od 20 odsto koji su proizvođači vozila svuda u zemljama u okruženju tražili, kao i mi ovde je ostao na snazi. Znači, cena je i dalje ista - tako velika. Olakšica je jedino kada registrujete automobil, pa se to kreće od 1.500 dinara, što je statistička greška za one automobile do 1.600 kubika. Negde oko 100 evra je ušteda za vozila do 2. 000 kubika, preko 2.000 je skoro 1.000 evra jeftinija registracija svake godine. Ko ima automobil preko 3000 kubika - on će uštedeti preko 2000 evra. To se nekada zvalo porez na luksuz", pojasnio je predsednik asocijacije uvoznika vozila Miloš Petrović.
  • Dejan

    21.02.2020 21:04
    Oruzje
    Kuca bez bilo kakvog oruzja bio na crno,bio na belo nije kuca,da bi se odbranio od nekog ko provsli,ili zivotno ugrozi vasu porodicu i vas morate da delujete ili vi ili on,ako cekate da on prvi pripuca bice kasno pi vas,zato na crno ako vec ovo predsravlja harac i oduzimanje legalnog oruzja ,ovo je neko izmislio zakon koji verovatno samo njemu odgovara,a taj ima kolekciju naoruzanja iskljucivo na crno,neki moron koji hoce da razoruza gradjane,na ovaj bezobrazan i podmukao nacin,povecace se nabavka na crno ovim gestom!!!!!
  • Zvjezdan

    22.01.2020 17:26
    Što dalje to bolje
    Bravo za zakon klošari...posle 30 godina moram da uzmem čekić i da slupam moj pištolj za koji uredno plaćam porez, jer vam ga drugačije neću predati..Bravo za vučića i ostalu gamad političara, stefanovićev otac i on će više da zarade nego preko Krušika...a ovo je pametno razoružavanje Srbije, da nas šiptari i ostali naši prijatelji mogu lakše poklat kad krenu na nas, a to će ubrzo, putevi su im urađeni da mogu brže i lepše da nas stignu..nema šta lepo smišljeno..Bravo Srbijo, glasajte za Sns još više i jače..izdajnici...tako nam i treba ne zaslużujemo bolje
  • Ariljac

    05.01.2020 19:39
    Lažno umanjenje poreza
    Pa do sad je porez na oružje registrovanog za držanje bio 3670 din a sad će biti osamnest hiljada.Ne vidim šta je tu smanjeno.Čista laž jer mali je procenat ljudi koji imaju tri i više registrovanih pištolja.Za nas koji imamo jedan pištolj a takvih je najviše sad je šest puta skuplje.Bravo državo to je rešenje za punjenje kase.Sram vas bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija