Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Roditelji ispisali decu iz škole da bi ih obrazovali preko NETFLIKSA I JUTJUBA

Roditelji ispisali decu iz škole da bi ih obrazovali preko NETFLIKSA I JUTJUBA

Tejlor Katron (24) i njen suprug Derek (28) iz Ohaja ispisali su svoje četvoro dece iz škole i planiraju da ih obrazuju koristeći Netfliks i Jutjub zbog čega su naišli na kritike ostalih roditelja.

Tejlor Katron Foto: Profimedia
Tejlor Katron

Svog najstarijeg sina Dereona (7) par već uveliko školuje kod kuće, a u međuvremenu postali su roditelji još troje dece Aeriti (3), Aevini, 1 i Dereka Džejmsa (osam meseci). Nadaju se da će jednog dana porodično početi da putuju po svetu, školujući naslednike širom sveta.

Foto: Profimedia

- Postoji mnogo toga što se ne uči u školama, a što želimo da naša deca znaju. Ne verujem u standardizovano testiranje i sve to. To što radimo je zaista dobro za nas. Naša deca su tako pametna, ljudi se uvek dive posle razgovora sa njima. Mislim da je to najbolji izbor koji smo napravili za svoju decu - rekla je Tejlor.

Par je odlučio da umesto testova i formalnih časova vode decu u redovne šetnje, zoološki vrt, posete kulturnim centrima kao što su dečiji muzej "Sinsinati", gradski centar za savremenu umetnost...

Foto: Profimedia

Glavno obrazovno sredstvo koje koriste je Netfliks, gde deca gledaju dokumentarne filmove o prirodi i divljini, poput "Plave planete".

- Dozvolili smo deci da preuzmu odgovornost. Šta god da pitaju ili žele da znaju, naša je sledeća lekcija. Pokušavamo sa učenjem zasnovanom na igrama. Radimo i struktuirano učenje, imamo razne radne sveske koje koristimo, ali pokušavamo da to bude na minimumu. Želimo da deca uče kroz praktična iskustva. Na kraju, želimo da ih školujemo širom sveta, putujemo u različite zemlje i na različite kontinente i učimo u pokretu. Želimo da oni nauče kroz stvarni život. Postoji toliko lekcija koje se ne mogu predavati u učionici od trideset osam đaka - kaže Tejlor.

Foto: Profimedia

Ona dodaje da joj se ne sviđaju ni metode koje se koriste u redovnim školama, ni sadržaj uobičajenog nastavnog programa.

- Ono što kod nas u tradicionalnoj školi nije privlačno jeste da se radi o standardizovanom ispitivanju i prežvakavanju informacija. Nisi tu da učiš, tamo si da recituješ informacije i da dobiješ dobre ocene na testu. Da i ne spominjem sve važne stvari koje se u školama ne uče, poput tačnih istorijskih događaja i afroameričke kulture i istorije. Pored svega toga, ne neguje maštu i kreativnost. Deca ne treba da sede i budu mirna šest do osam sati dnevno. Oni bi trebalo da trče okolo i dodiruju stvari i postavljaju milijardu glupih pitanja - rekla je ona.

Foto: Profimedia

Ipak, priznaje da je zabrinuta što bi obrazovanje u kući moglo da znači da njena deca ne komuniciraju dovoljno sa drugom decom ili ljudima, ali dodaje da njena deca imaju mnogo prijatelja koje redovno viđaju i apsolutno nemaju probelama sa sklapanjem prijateljstava.

Njeni stavovi naišli su na kritike drugih roditelja koji smatraju da "televizijsko obrazovanje" nije prikladno za decu u razvoju uz kritike da će svojim naslednicima uskratiti jedno od najsrećnijih doba svakog deteta. Pored toga, ova majka mogla bi se naći i pred sudom s obzirom na to da je osnovno obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama obavezno po zakonu.