Najnovije vesti
Vesti Vojvodina
Privredna komora Vojvodine i Udruženje banjskih gradova Mađarske ozvaničili saradnju

Privredna komora Vojvodine i Udruženje banjskih gradova Mađarske ozvaničili saradnju

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i predsednik Udruženja banjskih gradova Mađarske dr Zoltan Sabo potpisali su danas Sporazum o saradnji u Privrednoj komori Vojvodine, za vreme trajanja 52. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu, a u cilju definisanja principa i načina saradnje, kako bi se zajedničkim radom unapredio banjski i zdravstveni turizam.

pkv01 Foto: Blic / RAS Srbija
pkv01

Tom prilikom, predsednik Vučurević izrazio je veliko zadovoljstvo zbog institucionalizovanja saradnje sa Udruženjem banjskih gradova Mađarske, jer kako je istakao, Vojvodina zaista ima veliki potencijal za dalji razvoj i unapređenje banjskog turizma i dodao da je vojvođanski potencijal u mnogome sličan potencijalima Mađarske.

„Ovo je samo prvi korak naše zvanične saradnje kada je banjski turizam u pitanju. Mađarska je uz Francusku, Italiju, Island, Japan, zemlja sa najvećim potencijalom termo-mineralnih voda, sa oko 1.500 izvorišta, a sa druge strane, ima veoma razvijene zdravstvene centre. Smatram da je ovakav vid saradnje sa Udruženjem od velikog značaja i da ćemo u narednom periodu realizovati zajedničke aktivnosti koje ćemo predvideti akcionim planom“, rekao je Vučurević.

On je podsetio i da je ove godine Privredna komora Vojvodine organizovala dve studijske posete Mađarskoj – vojvođanski vinari i vinogradari obilazili su vinske podrume u vinskoj regiji Eger, a proizvođači sira iz Vojvodine, imali su priliku da se upoznaju sa tehnologijom pravljenja sira u više mađarskih mesta.

Predsednik Udruženja banjskih gradova Mađarske dr Zoltan Sabo u izjavi za medije istakao je da je Mađarska u poslednjih nekoliko godina, uznapredovala kada su u pitanju banjski i zdravstveni turizam.

„Iskustva koja smo stekli, želimo preneti na naše kolege iz Srbije. Naše Udruženje broji 41 naselje, a pre izvesnog vremena, osnovali smo unutar Udruženja jednu instituciju koja se bavi proučavanjem iskustava u vezi sa razvojem banjskog i zdravstvenog turizma kod nas. Na taj način, pored iskustava koja smo stekli radom, želimo preneti i iskustva do kojih smo došli putem naučnih istraživanja“, rekao je Sabo i dodao da je 2014. godine ovo Udruženje sklopilo Sporazum o saradnji sa Klasterom zdravstvenog turizma Vojvodine i izrazio nadu da će današnje potpisivanje Sporazuma, dati polet zajedničkom delovanju.

Udruženje banjskih gradova Mađarske osnovano je u novembru 1993. godine, sa ciljem povezivanja i saradnje svih banjskih gradova u Mađarskoj, podsticanja društveno-ekonomskog razvoja naselja u kojima posluju članice Udruženja, kao i razvoja tehničkih kapaciteta kupališta na lokalnom i regionalnom nivou.

Ima značajnu ulogu u pozicioniranju i poslovanju banja Mađarske na međunarodnom i domaćem turističkom tržištu, kao i u donošenju strateških dokumenata za razvoj banjskog turizma, uspostavljanje i implementaciju evropskih standarda u zdravstvenim centrima.

Udruženje svojim delatnostima značajno doprinosi razvoju banjskog turizma Mađarske. Viševekovna tradicija i ogroman broj izvora termalnih i lekovitih voda, zavidan nivo razvoja zdravstvenih centara, kao i brojni akva i velnes centri, svrstavaju Mađarsku u sam vrh svetskih balneoloških destinacija.

Privredna komora Vojvodine predstavlja se na 52. Međunarodnom sajmu turizma sa turističkom ponudom zemalja iz regiona (Mađarska, Hrvatska, Češka, Republika Srpska, Rusija) na svom štandu u hali Master na Novosadskom sajmu od 3. do 5. oktobra 2019. godine.