');
Najnovije vesti
Blic Kultura

SLIKA PAJE JOVANOVIĆA NA AUKCIJI U BEČU Ministarstvo nije zainteresovano za "Prosidbu"

Ministarstvo kulture neće učestvovati danas na aukciji kuće "Doroteum", gde će na prodaju biti ponuđena javnosti nepoznata slika Paje Jovanovića.

Slika "Prosidba" Paje Jovanovića Foto: Promo
Slika "Prosidba" Paje Jovanovića

Iako upućeni tvrde da je slika "Prosidba", prethodno nepoznata našoj javnosti, umetnički najznačajnije Jovanovićevo delo koje se našlo na aukciji u "Doroteumu" u poslednjih pet godina, iz Ministarstva kulture za "Blic" navode da ona ipak nije od prioritetnog značaja za našu sredinu.

- Nakon više obavljenih konsultacija sa nadležnim stručnjacima ocenjeno je da ova slika, nastala u najplodnijoj ranoj fazi umetnikovog rada, kada je njegova komercijalna delatnost bila na vrhuncu, uz sve slikarske kvalitete, ne pripada onom delu Jovanovićevog opusa koji bi bio od prioritetnog značaja za našu sredinu. Neke druge slike ovog autora, posebno one koje obrađuju istorijske teme i ličnosti kao što su "Boško Jugović" ili "Mačevanje" iz 1883. bile bi mnogo značajnije za popunjavanje naših kolekcija. Stoga smo se odlučili da sliku prepustimo aukcijskom nadmetanju - navodi Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture i informisanja za Sektor kulturnog nasleđa. Ona dodaje da je u vreme nastanka slike Paja Jovanović bio mlad umetnik evropskog ranga koji je za dve decenije uradio stotine slika za ugledne galeriste i po narudžbini imućnih ljubitelja umetnosti.

- Uz sve nesporne slikarske kvalitete "Prosidbe", ovakvih slika ima i sigurno će ih u budućnosti još biti na tržištu. Posao kustosa i stručnjaka je da prate i reaguju u koordinaciji sa Ministarstvom kulture i informisanja kada se na tržištu, domaćem ili stranom, pojavi nešto interesantno za kolekcije muzeja, galerija i drugih institucija kulture. Njegov bogat umetnički opus procenjuje se da broji na hiljade dela koja se danas nalaze u muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta, mnoga od njih nisu nam još uvek poznata. Zbog toga ovakve situacije, kada se u javnosti ili na tržištu pojavi neko delo koje do tada nije bilo poznato stručnjacima, predstavljaju dragocen trag jer stvaraju uslove da se ovo delo katalogizuje kod nas i tako upotpune postojeća znanja o složenom i kompleksnom opusu Paje Jovanovića - zaključuje Danijela Vanušić.

Procenjena vrednost "Prosidbe" (ulje na platnu, 68x91cm) je između 35.000 i 45.000 evra.